Het gaat voor Paul Magnette, als hij ooit eerste minister wordt, goedkoper zijn met het vliegtuig naar Brussel te gaan dan met de trein. Hij moet er dan wel een overstapje in Barcelona voor lief bij nemen.

Ja, je leest het goed. Het is nu goedkoper om met het vliegtuig van Charleroi over Barcelona naar Brussel te vliegen dan de trein te nemen. Hoe ziek kan een model zijn? De liberalisering en privatisering van het Europese spoor hebben nationale en internationale treinverkeer afgebroken en peperduur gemaakt. Ondertussen verplicht de ‘survival of the fittest’ spelers als Ryanair één miljoen vluchten aan 5 euro per stuk verkopen om de concurrentie te kraken. Waanzin voor het klimaat maar perfect passend in de visie van de “diehards” van de vrije markt.

En ondertussen maar met de vinger wijzen naar mensen die met het vliegtuig op vakantie gaan. We zouden beter werk maken van een fatsoenlijk treinnet dat Sint-Truiden om het half uur aandoet en met betaalbare prijzen en uitgebreide dienstverlening. Zodat mensen tenminste een alternatief hebben om ook goedkoop op hun werk te geraken in Brussel … zonder het vliegtuig te moeten nemen! En stop met de onzin dat een treinticket Charleroi-Brussel 23,10 euro kost en … een vliegtuigticket 5 euro!