Ook de dierenasielen hebben hun deuren moeten sluiten tijdens de coronacrisis. Om er toch voor te zorgen dat er een zekere doorstroom was van dieren, bleef het wel nog mogelijk om dieren te adopteren. Dit kon dan enkel en alleen op afspraak mits strikte naleving van de maatregelen. Philip Zurinckx, voorzitter van het dierenasielcentrum in Sint-Truiden, vertelt ons de impact van de coronacrisis op het dierenasiel.
27/05/20 – Feyza Ozcan

Minder vrijwilligers
De coronacrisis heeft er op de eerste plaats voor gezorgd dat het dierenasielcentrum minder vrijwilligers mocht toelaten in het asiel. Het was namelijk essentieel om de gezondheid van de dieren niet in gevaar te brengen en de concrete maatregelen inzake social distancing te kunnen respecteren. “Dat wil zeggen dat het personeel extra inspanningen en extra uren en dagen hebben geleverd”, vertelt Philip Zurinckx.

Evenementen afgelast
Ook alle ingeplande evenementen zoals de pastadag, pannenkoeken namiddag en bingoavond konden niet meer doorgaan. Dat heeft dan ook weer een duidelijke financiële impact op het dierenasiel. “Inkomsten waar op gerekend was, kwamen niet binnen” vertelt de voorzitter. Ze waren dus genoodzaakt om alternatieve inkomsten te gaan zoeken. “Daar hebben we een alternatieve actie voor op touw gezet, zodat de mensen ons een beetje konden steunen. Dat heeft toch een stuk goed gemaakt”, klinkt het.

Minder adopties bij katten
Het feit dat het dierenasiel met minder adopties zat bij katten, was een bewuste keuze. Er werd voorrang gegeven aan de doorstroming van honden omdat het daar in vergelijking met de katten drukker was. Het asiel heeft zich namelijk moeten herorganiseren omdat er enkel en alleen op afspraak dieren geadopteerd konden worden. “Wij hebben moeten kiezen aangezien we alles op afspraak moesten organiseren. Ook moesten we er rekening mee houden dat er niet te veel mensen tegelijkertijd in het asiel aanwezig waren” zegt Philip Zurinckx. De lockdown heeft er ook voor gezorgd dat er meer aanvragen binnenkwamen in het asiel. Maar een grotere vraag betekent niet meteen dat het aantal adopties stijgt. “Wij zijn geen winkel waar x aantal puppy’s klaar zitten om verkocht te worden. Als wij een hondje hebben en er zijn 20 kandidaten voor dat hondje, kan die maar 1 keer geadopteerd worden”, luidt het.

Dieren die binnengebracht worden na lockdown
“We hebben er al een paar dieren terug binnenkregen die tijdens de lockdown aangeschaft zijn, maar ik denk wel dat dat effect nog gaat komen in de eerst volgende weken of maanden”, aldus Zurinckx.

De voorzitter heeft nog een laatste boodschap voor mensen die dieren willen aanschaffen: “Dat ze zich altijd eerst (zeker als het over honden gaat) moeten informeren over welk ras dat bij die mensen past. Zijn dat mensen met een actieve levensstijl of juist niet. Niet elk hondenras, ook al vind je die mooi, past bij iedereen zijn verwachtingen of levensstijl”, besluit de voorzitter..