Er is werk aan de winkel voor Johan Sauwens: de kersverse voorzitter van De Lijn heeft al meteen een zware kaakslag voor de gebruikers in petto: een verhoging van de prijzen met 20 procent. En dat zet kwaad bloed. Met reden als je het ons vraagt.

Een enkele rit bij De Lijn zal straks 50 cent duurder worden (dat lijkt niet veel maar het is een halve euro of 20 oude Belgische franken): de openbaarvervoersmaatschappij trekt de prijs op tot 2,5 euro. De tarieven gelijktrekken, zegt de Lijn zelf. Volgens experts is het een verkeerd signaal op het verkeerde moment: prijzen verhoog je als je service beter is, en dat is niet het geval, beste Johan Sauwens.

Openbaarvervoersmaatschappij De Lijn past vanaf 1 april haar prijzen aan. Abonnementen en tienrittenkaarten worden iets duurder, maar vooral de verhoging van een enkele rit springt in het oog. Van 2 euro naar 2,5. In 2017 kon je overigens nog voor 1,8 euro reizen met De Lijn. In vijf jaar tijd is een ticket dus bijna de helft duurder geworden. Meer dan de helft van de Vlamingen neemt nooit de bus of de tram. Op deze manier ga je hen niet overtuigen. We zien in Europa net een evolutie naar gratis openbaar vervoer in tientallen steden, zeker waar men een systeem van park & ride wil uitbouwen. Voor niks moet de bus wel niet zijn, maar met de belabberde dienstverlening in Zuid-Limburg is deze verhoging een slag in het gezicht van de mensen die van de bus afhankelijk zijn. Voor sommigen zelfs een uppercut.  2,5 euro,  100 frank van Bautershoven tot op de Houtmarkt! Boodschap aan voorzitter Sauwens: ben je dan verwonderd dat er op die enkele bussen die hier rijden GEEN KAT OP ZIT???