Met de jaarlijkse kattenactie moedigt Sint-Truiden haar inwoners aan om gevolg te geven aan de Vlaamse sterilisatieplicht voor katten. Vanaf 15 februari stelt het lokaal bestuur van Sint-Truiden kortingsbonnen ter beschikking waarmee Truiense gezinnen hun huiskat kunnen laten steriliseren of castreren bij een Limburgse dierenarts.

In 2014 besloot de Vlaamse overheid om alle katten die van eigenaar wisselden verplicht te laten steriliseren of castreren. Ondertussen is deze sterilisatieplicht van toepassing op alle katten die geboren zijn na 31 augustus 2014, ook wanneer ze bij dezelfde eigenaar blijven. Voor erkende kattenkwekers gelden aparte regels. Met deze maatregel wil Vlaanderen paal en perk stellen aan de problematiek van zwerfkatten. “Katten zijn natuurlijk in de eerste plaats geliefde huisdieren”, zegt schepen van Dierenwelzijn Jelle Engelbosch, “maar tegelijk kunnen rondzwervende exemplaren overlast veroorzaken en het fragiele ecosysteem in onze achtertuinen ernstig verstoren.”

Met de sterilisatieplicht biedt de Vlaamse overheid op een diervriendelijke manier het hoofd aan het probleem van zwerfkatten. Volgens de richtlijnen moet elke kat geboren na 31 maart 2018 verplicht gecastreerd of gesteriliseerd zijn ten laatste op 5 maanden ouderdom of bij verkoop of weggeven. “Om de kattenpopulatie in te dijken is het belangrijk dat katteneigenaars hun huiskat tijdig laten steriliseren of castreren”, verduidelijkt schepen van Dierenwelzijn Jelle Engelbosch. “Dat willen we aanmoedigen met onze kattenactie. Vanaf 15 februari kunnen gezinnen een mailtje sturen naar de dienst Milieu, die hun vervolgens een kortingsbon bezorgt waarmee ze tot 15 september terechtkunnen bij een Limburgse dierenarts. In 2020 zijn er in totaal 65 kortingsbonnen uitgereikt en in 2021 waren dat er 62.”

“Daarnaast hebben we een overeenkomst met het dierenasiel van Sint-Truiden om zwerfkatten te vangen, steriel te maken en terug te plaatsen”, vult schepen Engelbosch aan. “Inwoners kunnen zwerfkatten melden bij de dienst Milieu. Zij verwittigen vervolgens het dierenasiel. De medewerkers van het dierenasiel plaatsen vallen, halen de katten gratis op en laten ze na sterilisatie terug vrij op dezelfde plaats.”

Voor meer informatie over de kattenactie en het zwerfkattenbeleid van Sint-Truiden kan je terecht bij dienst Milieu via info.milieu@sint-truiden.be of op 011 70 15 30. De kortingsbonnen kunnen afgehaald worden zolang de voorraad strekt en zijn beperkt tot 1 bon per gezin.  Er zijn 2 opties: een kortingsbon van 15 euro voor de castratie van een kater of 25 euro voor de sterilisatie van een kattin.