De Raden van Bestuur van BelOrta en BFV hebben de gesprekken aangaande de aangekondigde integratie (fusie) afgerond en bezegeld in een juridisch akkoord. Verwacht wordt dat tegen halfweg 2023 de Belgische mededingingsautoriteit haar finale goedkeuring zal verlenen met als doelstelling tegen 1 juli 2023 tot een volledige operationele integratie te komen.
“Met het oog op een slagkrachtige coöperatieve fruitsector hebben we maanden hard gewerkt om dit akkoord te maken”, begint Philippe Appeltans van Belorta. “De ondertekening van het juridisch akkoord is rond. We werden zowel op juridisch, financieel, fiscaal als HR vlak begeleid door externe experten. Ook werd een uitgebreid en ambitieus financieel meerjarenplan opgesteld.” Appeltans stelt gerust: “Alle activiteiten worden samengebracht onder BelOrta, met behoud van en respect voor de uitgebouwde activiteiten van BFV. Alle bij BFV aangesloten telers kunnen dit uniek project ter versteviging van de coöperatieve fruitsector mee vorm geven. Alle medewerkers van BFV en haar dochterondernemingen krijgen de garantie hun expertise verder ten dienste te kunnen stellen van de geïntegreerde coöperatie. Ook hierover zal de komende periode de nodige informatie verstrekt worden. De doelstelling is om tegen uiterlijk 1 juli 2023 volledig operationeel van start te kunnen gaan.”

Versteviging positie

Philippe Appeltans (Directeur BelOrta) en Marc Grauwels (Algemeen Directeur BFV) vullen verder aan: ”Hiermee verstevigen we onze positie als de toonaangevende aanbieder van lokaal en duurzaam geteeld fruit en groenten. Dit zowel voor de binnenlandse markt als voor meer dan 70 exportmarkten wereldwijd. Na de integratie durven we samen met onze 1300 actieve telers positief vooruitkijken. We zijn er immers van overtuigd dat samenwerken loont en dat iedereen in de keten vanop het veld of van in de boomgaard of de serre tot op het bord of in de fruitmand hier de vruchten van plukt. Vanuit de ééngemaakte coöperatie zullen al onze fiere telers zich blijvend inzetten om elke dag voor de lekkerste, meest kwaliteitsvolle groenten en het sappigste fruit te zorgen. Lokaal geteeld, kraakvers, vol smaak en verbazend plezant voor iedereen aan tafel.”

 

Bedrijvenfiches

BelOrta

BelOrta (met operationele vestigingen in Sint-Katelijne-Waver, Borgloon en Zellik) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 900 lokale groente- en fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een assortiment van meer dan 170 groente-, fruit- en kruidensoorten – steeds lokaal geteeld en vol smaak. In 2022 realiseerde BelOrta een record productomzet van 507 miljoen euro.

 

Belgische Fruitveiling

Belgische Fruitveiling (met operationele vestigingen in Sint-Truiden, Glabbeek, Zoutleeuw en Vrasene) is een Belgische coöperatie van, voor en door ruim 430 lokale fruittelers. Samen zorgen ze jaarlijks voor een uitgebreid en smaakvol assortiment aan lokaal geteeld hard- en zachtfruit. In 2022 realiseerde BFV een productomzet van 90 miljoen euro.

Foto’s © Rudi De Cock