Maskers zijn essentieel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Door de plotse opduik van het coronavirus zijn fabrikanten massaal maskers gaan maken in alle vormen en kleuren en hebben deze aan de man gebracht. Of deze goed of minder goed waren… speelde geen rol.

Nu we enkele maanden verder zijn, beseffen we dat er bepaalde chirurgische-, stoffen- of wegwerpmaskers helemaal niet voldoen aan de minimumeisen om uw gezondheid te garanderen… sommige mensen zelfs geen maskers dragen… en dat maskers ook niet altijd correct gedragen worden. Het kan ook vervelend zijn als de elastiekjes niet correct hangen.

Zo dient het masker filterefficiënt te zijn, er eventueel een neusbrug te zijn, goed afsluiten en comfortabel te zijn bij het ademen. De combinatie van een stoffen masker met een filter zorgt er echter voor dat je moeilijker kunt ademen.

Om zeker te zijn dat een mondmasker van een bepaalde fabrikant aan de nodige vereisten voldoet zou het beter zijn deze te attesteren en te zorgen dat deze aan bepaalde normen voldoet. Het zou nuttig zijn als je het type masker kent, de filterefficiëntie van een masker, als de luchtweerstand. Zo is het ook interessant om te weten of je met recycleerbare maskers te maken hebt of niet en hoe je deze correct moet onderhouden.

Maskers die verkocht worden door veiligheidsfirma’s aan fabrieken moeten voldoen aan verschillende normen en hebben verschillende toepassingen. Kwaliteitscontrole is van belang, het dragen of juiste gebruik van ieder masker is belangrijk maar ook zeker dat je het juiste type masker gebruikt waarvoor je het nodig hebt.

In de toekomst zal eraan gewerkt moeten worden dat er duidelijke info komt over de maskers en dat ze praktisch en efficiënt zijn in gebruik vooraleer deze in omloop worden gebracht.