Tussen 14 en 20 december werden per dag gemiddeld 190 patiënten opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van Covid-19. Dat is een daling met 30 procent ten opzichte van een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
In de Belgische ziekenhuizen liggen momenteel 2.646 coronapatiënten, van wie 732 op de afdelingen intensieve zorg. Dat zijn afnames op weekbasis van respectievelijk 22 en 13 procent. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 95.175 mensen in het ziekenhuis beland ten gevolge van een coronabesmetting. Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen per dag is tussen 11 en 17 december met 35 procent gedaald tot 8.635.
In die periode werden per dag gemiddeld 75.448 testen uitgevoerd, met een positiviteitsratio van 13,4 procent. Het reproductiegetal is 0,79. Als dat onder de 1 ligt, neemt de epidemie aan kracht af.
Ook het aantal overlijdens per dag blijft zakken. Tussen 11 en 17 december vielen er gemiddeld 38 per dag, dat is een daling met 19 procent. Sinds het begin van de coronacrisis zijn in België net geen 28.000 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19.
Hoe vertalen deze gemiddelde cijfers zich in de dagelijkse realiteit? Op een maandag zien we al verschillende weken een zeer sterke daling in de dagcijfers. Sint-Truiden +6, Wellen +3, Nieuwerkerken +2, Kortessem +2, Heers +1, Gingelom +1 en Borgloon +3 zouden kunnen doen vermoeden dat de vierde golf voorbij is, dat de omikronvariant hier niet bestaat. Wanneer de cijfers van vandaag morgen bevestigd worden is dat wat anders want ook nationaal komen we aan ‘maar’ 3.410 besmettingen op maandag, dat is een zesde of 17 procent van 9 december!
De dalende nationale trend bij de hospitalisaties zet zich ook bij ons verder: zowel provinciaal als in Sint-Trudo Sint-Truiden zakken de cijfers gevoelig. De cijfers staan echter in schril contrast met de bevindingen van de virologen. Die houden hun hart vast voor omikron. “We moeten doen zoals Nederland. Gewoon alles dicht. Nu.” Dat zegt professor immuno-virologie Guido Vanham (UAntwerpen). De omikronvariant baart de experts grote zorgen. En de boosterprik die ons extra zou moeten beschermen, is niet volledig waterdicht tegen omikron, zo blijkt al in andere landen. Dat belooft een harde dobber te worden, morgen als de regeringen (nog maar eens) samenkomen om te beslissen op welke manier we Kerst en Nieuwjaar gaan vieren … of niet vieren.
Even wat goed nieuws uit Haspengouw. De Eerstelijnszone Haspengouw met vaccinatiecentra in Sint-Truiden en Borgloon, is, volgens cijfers die Het Nieuwsblad vandaag publiceert, de best vaccinerende zone van Limburg. Van de 66-plussers kregen er in Haspengouw 96,9% de twee basisprikken en reeds 89,9% hun boosterprik en ligt de Eerstelijnszone Haspengouw duidelijk op kop! Voor de basisvaccinatie zijn de verschillen klein tussen nummer 1 en 8, namelijk 0,5%. Maar bij de boosterprik ligt Haspengouw duidelijk op kop met 14% voorsprong op de laatste, Herkenrode (Hasselt).