“Enorme vraag naar kersen uit binnen- en buitenland”

Dit jaar is het Belgische kersenseizoen nog vroeger dan vorig jaar gestart. “Vorig jaar waren we al vroeg, maar dit jaar zijn we nog vroeger. Het ziet er naar uit dat het kersenseizoen aan het vervroegen, omdat we 5 à 10 dagen vroeger dan gemiddeld zijn”, vertelt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

“De vroege kersenrassen zijn dit jaar zeer goed verkocht en sinds vorige week zijn we met de late rassen gestart. De komende twee weken wordt een topaanvoer verwacht van Kordia en Regina en zowel de binnenlandse als buitenlandse vraag is enorm.”

“Vanwege de vorst is naar schatting zo’n 40 procent van de kersen verloren gegaan ten opzichte van vorig jaar. Regina hangt er dit jaar daarentegen erg goed bij. Dat ras heeft de vorst zeer goed doorstaan. Toch zijn we nog voorzichtig met het voorspellen van de aanvoer, omdat er regen is voorspeld. Als de kersen door de regen barsten, dan zal de uitval nog groter zijn”, aldus Karel. “De vorst heeft er echter wel voor gezorgd dat het fruit beter heeft kunnen uitgroeien, waardoor we zit jaar mooie, dikke kersen van een zeer goede kwaliteit hebben.”

Zo’n 25 tot 30 procent van de Belgische kersenteelt is momenteel overkapt, terwijl in Nederland dit percentage veel hoger ligt. Volgens Belmans komt dit doordat de Nederlandse kersenteelt veel meer verspreid ligt en de telers hogere prijzen kunnen maken. “In België is de kersenteelt zeer geconcentreerd, maar er wordt wel degelijk ingezet op overkapte teel. Ik denk dat we naar ongeveer 40 procent overkapte teelt gaan, indien de prijzen het toelaten. De kostprijs van overkapte teelt is toch een stuk hoger.”

“We volgens de ontwikkeling van nieuwe kersenrassen met veel interesse op, omdat we altijd betere kersen willen. Het assortiment dat we nu hebben is eigenlijk al vrij goed, maar het kan altijd beter. Het vroege ras Samba is kwalitatief erg goed, maar technisch gezien een moeilijk ras. Een technisch makkelijker ras is natuurlijk altijd welkom”, vervolgt Karel. “Over het huidige seizoen zijn we hoopvol gestemd. De start was goed en de kwaliteit is top. We hopen alleen dat we de komende weken geen fikse regenbuien krijgen, maar ook geen extreme hittegolven.”

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Gemeente Gingelom roept op om graven te herstellen

Storm Dennis heeft in februari lelijk huisgehouden op het kerkhof in Montenaken. De gemeente Gingelom heeft toen al gemeld dat heel wat graven hierdoor schade hebben opgelopen. “Na controle stellen wij vast dat heel wat beschadigde graven momenteel nog steeds niet hersteld zijn”, aldus het bestuur. Heb jij familieleden die …

Algemeen
Spetterend en coronasafe kermisweekend in Zepperen,

Rentokil kwam gisteren het volledige café zowel binnen als buiten desinfecteren. Wij doen iedere dag ons uiterste best om onze zaak coronavrij te houden! We willen nu al iedereen bedanken voor jullie inzet om hierin mee te werken. Belangrijk: dit moeten we blijven volhouden, zodat we open kunnen blijven en …

Algemeen
Een nieuwe wondere wereld wacht op jou!

Ben jij klaar voor een spiksplinternieuwe magische ervaring? Vanaf het begin van de traditionele adventsperiode zijn de zes Kerstmagie-kastelen allemaal in de ban van een volledig nieuw concept. Dus ook in Duras! Dit jaar dompelen we je onder in een wondere wereld voorbij jouw verbeelding. Kerstmagie wordt dit jaar van een …

%d bloggers liken dit: