“Enorme vraag naar kersen uit binnen- en buitenland”

Algemeen

Dit jaar is het Belgische kersenseizoen nog vroeger dan vorig jaar gestart. “Vorig jaar waren we al vroeg, maar dit jaar zijn we nog vroeger. Het ziet er naar uit dat het kersenseizoen aan het vervroegen, omdat we 5 à 10 dagen vroeger dan gemiddeld zijn”, vertelt Karel Belmans van de Belgische Fruitveiling.

“De vroege kersenrassen zijn dit jaar zeer goed verkocht en sinds vorige week zijn we met de late rassen gestart. De komende twee weken wordt een topaanvoer verwacht van Kordia en Regina en zowel de binnenlandse als buitenlandse vraag is enorm.”

“Vanwege de vorst is naar schatting zo’n 40 procent van de kersen verloren gegaan ten opzichte van vorig jaar. Regina hangt er dit jaar daarentegen erg goed bij. Dat ras heeft de vorst zeer goed doorstaan. Toch zijn we nog voorzichtig met het voorspellen van de aanvoer, omdat er regen is voorspeld. Als de kersen door de regen barsten, dan zal de uitval nog groter zijn”, aldus Karel. “De vorst heeft er echter wel voor gezorgd dat het fruit beter heeft kunnen uitgroeien, waardoor we zit jaar mooie, dikke kersen van een zeer goede kwaliteit hebben.”

Zo’n 25 tot 30 procent van de Belgische kersenteelt is momenteel overkapt, terwijl in Nederland dit percentage veel hoger ligt. Volgens Belmans komt dit doordat de Nederlandse kersenteelt veel meer verspreid ligt en de telers hogere prijzen kunnen maken. “In België is de kersenteelt zeer geconcentreerd, maar er wordt wel degelijk ingezet op overkapte teel. Ik denk dat we naar ongeveer 40 procent overkapte teelt gaan, indien de prijzen het toelaten. De kostprijs van overkapte teelt is toch een stuk hoger.”

“We volgens de ontwikkeling van nieuwe kersenrassen met veel interesse op, omdat we altijd betere kersen willen. Het assortiment dat we nu hebben is eigenlijk al vrij goed, maar het kan altijd beter. Het vroege ras Samba is kwalitatief erg goed, maar technisch gezien een moeilijk ras. Een technisch makkelijker ras is natuurlijk altijd welkom”, vervolgt Karel. “Over het huidige seizoen zijn we hoopvol gestemd. De start was goed en de kwaliteit is top. We hopen alleen dat we de komende weken geen fikse regenbuien krijgen, maar ook geen extreme hittegolven.”

 

Geen reacties

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Verdere daling van het weekgemiddelde

Sciensano meldt vandaag weer een daling van het weekgemiddelde naar 83, een daling van 8 procent. Met ‘weekgemiddelde’ bedoelt Sciensano het gemiddeld aantal nieuwe bevestigde gevallen over een periode van zeven dagen. Door het gemiddelde te nemen, vertroebelen de normale schommelingen (zoals het weekendeffect, wanneer er minder wordt getest) de …

Algemeen
Positieve kentering (weliswaar kleine) in de cijfers

Het leek zaterdag even de verkeerde kant op te gaan met de coronacijfers. De nieuwste cijfers stellen weer een beetje meer gerust. Gezondheidsinstituut Sciensano had vorige week aangekondigd dat er op zondag geen nieuwe update meer zou volgen. Maar vanmiddag kwam er dus toch een nieuw rapport. Daaruit blijkt uit …

Algemeen
Freddy Davis gaat door!

“Sinds het overlijden van mijn echtgenote Anita doet een gerucht de ronde als zou stoppen met zingen en optredens te doen. Ik weet niet waar men dat vandaan haalt maar daar is niets van aan, Anita zou dit zeker ook niet gewild hebben dat ik met muziek zou stoppen”. Zo …

%d bloggers liken dit: