Deze week opent in het Teseum een bijzondere expo met als titel ‘Terra Mosana – Tongeren in 3D’. Sinds 2018 werkt de stad Tongeren samen met de steden Maastricht, Aken, Jülich, Luik en Leopoldsburg, de universiteiten van Leuven, Luik, Maastricht en Aken, de provincie Belgisch Limburg en het Waals agentschap voor onroerend erfgoed (AWAP) alsook met diverse andere partners uit de Euregio aan een uniek project waarbij belangrijke gebeurtenissen of locaties voor het Euregionale verleden met gebruik van 3D-technologie worden ontsloten.

Burgemeester Patrick Dewael: ‘Dit project wordt gefinancierd door Interreg en de provincie Limburg. In Tongeren focussen we op reconstructies en impressies van de laat-Romeinse basilica en twee opeenvolgende kerken uit de vroege middeleeuwen, met hun onmiddellijke omgeving. Vanaf november 2020 toonden we de resultaten van dit project. Vandaag kunnen bezoekers van de archeologische site van het Teseum het sluitstuk bewonderen’.

Schepen van Erfgoed, Gerard Stassen: ‘In de exporuimte van de archeologische site van het Teseum laten we je kennismaken met het Terra Mosana-project en vooral met de Romeinse en vroegmiddeleeuwse 3D reconstructies van Tongeren. De expo is aangevuld met objecten die tijdens de opgravingen in de basiliek gevonden zijn. Verder presenteren we ook objecten uit de omvangrijke collectie van het Gallo-Romeins Museum. Ze vertellen ons meer over de inrichting van de basilica en de kerken In het toeristisch infokantoor kan je trouwens nog altijd dit project ontdekken via een touch screen en VR-bril’.

Voor meer informatie zie: www.terramosana.org      www.teseum.be

De expo ontdek je tijdens het vaste museumparcours van de archeologische site en is te bezoeken tijdens de openingsuren van het Teseum. “Over Interreg Maas-Rijn. Terra Mosana wordt gerealiseerd binnen de context van het Europese Interreg-programma voor de Euregio Maas-Rijn (EMR) met gebruik van EUR 2.303.682 van het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds. Interreg EMR investeert bijna EUR 100 miljoen in de ontwikkeling van de region in 2014-2020. Dankzij deze investering van EU-middelen in Interreg projecten, investeert de Europese Unie direct in de economische ontwikkeling, innovatie, territoriale ontwikkeling alsook sociale inclusie en educatie in deze regio.