Graag stellen we ze even voor. Het zijn Evelien Vanelderen, verpleegkundige, werkzaam en woonachtig te Sint-Truiden, samen met een vriendin, Sara Grauls, ook uit Sint-Truiden. Zij zetten zich in na hun werkuren op vrijwillige basis in voor goede doelen. 

“Aangezien het nu voor iedereen een moeilijke tijd is en we hier ook vaker mee geconfronteerd worden, zochten we een manier waarop we kansarmen en daklozen konden helpen in onze stad. We zijn, na ons bij heel wat mensen te bevragen, uiteindelijk terecht gekomen bij VZW Onder Ons. Uiteraard zijn we ook op de hoogte van de vele andere mooie initiatieven in onze stad, zoals Sint-Vincentius, Team Hope, en de verschillende weggeefwinkels in en rondom Sint-Truiden. Onze voorkeur ging in eerste instantie om meerdere redenen (zoals bijvoorbeeld locatie en behulpzaamheid naar ons toe) naar Onder Ons. Op hun vraag zijn wij nu al enkele weken bezig met het inzamelen van allerlei spullen, waaronder warme sokken, handschoenen, sjaals, verzorgingsproducten en droge voeding. Ook hebben we heel wat speelgoed ingezameld, dat we doneren aan het schooltje KlimOp, om uit te delen aan kinderen uit minderbedeelde gezinnen. Ook een initiatief dat via VZW Onder Ons loopt”, zeggen beide grote harten.

“We hebben ons voor de inzameling van al deze spullen heel erg ingezet en hebben dan ook heel erg veel donaties binnengekregen. Alle items die we hebben verzameld zijn in zéér goede staat. Wij houden niets bij dat we zelf ook niet zouden willen ontvangen. Het idee erachter is om behoeftige stadgenoten een (kerst)cadeau te bezorgen, geen vuilzak vol gedragen kledij”, vindt Evelien Vanelderen. “Al deze items hebben we bij ons thuis een aantal dagen in een afzonderlijke ruimte (garage, tuinhuis, logeerkamer) gestockeerd omwille Covid-19. Nadien hebben we alles ontsmet en/of gewassen en ingedeeld en verpakt in verschillende pakketten. “

“De inzameling werd zo’n succes, dat we nu op volgend probleem stoten: bij VZW Onder Ons is er weinig stockeerruimte alsook niet voldoende personeel/vrijwilligers om al onze pakketten uit te delen. Hierdoor zitten we met een overschot aan pakketten, die we toch graag zo snel mogelijk uitgedeeld zouden hebben. Ook andere instanties hebben het moeilijk binnengebrachte spullen te verwerken en uit te delen. Onze stockeerruimtes thuis geraken inmiddels ook overvol. Daarnaast is het logisch dat we voeding, gezien de vervaldatum, niet heel lang kunnen bijhouden. Ook is het nu het moment om de warme kledij uit te delen, gezien de temperaturen dalen”, aldus Evelien.

Door dit probleem zijn ze beginnen brainstormen hoe onze (kerst)cadeaus toch op een andere manier bij de juiste mensen terechtkomen. Zij weten echter niet wie het écht kan gebruiken.

“Nu hebben we in samenwerking met het GO! Atheneum te Sint- Truiden hun inkomhal die we mogen gebruiken om een uitdeelactie te doen. Dit zal deze woensdag gebeuren (zie bijlage) en we hebben dan na contact met allerlei instanties wel de juiste mensen die we kunnen bereiken maar wilden nu nog een warme oproep via Social media doen, dit iedereen die het wat moeilijk heeft in deze tijden bij ons terecht kan deze woensdag of na afspraak/mail. Dit zodat we iedereen kunnen bereiken, en iedereen een handje kunnen helpen met juiste producten aan te reiken”, legt Sara Grauls uit.

Alles is corona proof in quarantaine gehouden, ontsmet en gewassen geweest en dan door ons ook uitgestald zodat het overzichtelijk is voor ieder. Er mag ook maar een beperkt aantal personen binnen, met mondmasker en na het ontsmetten van de handen