De door Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) uitgebrachte wandelgids geeft een inkijk in de straffe toeren en magische krachten van het water en van de mens in een vallei waar ooit mammoeten ronddoolden en vandaag ijsvogels te spotten zijn. “Wandelaars zullen met de gids het landschap anders lezen”, zegt directeur van RLHV, An Digneffe. “Alles start aan de oude dorpsmolen als ontmoetingsplaats en als toegangspoort tot het Landschapspark van Haspengouw”, voegt burgemeester Marc Penxten eraan toe.

Heel wat natuurliefhebbers, gidsen en fanatieke Limburgse wandelaars kwamen gisteren afgezakt naar de molen op Laagdorp voor de voorstelling van een wandelgids die het straffe verleden van de Herk- en Mombeekvallei weet bloot te leggen. “De vallei draagt een lange geschiedenis met zich mee”, steekt directeur van RLHV An Digneffe van wal. “Je kan er aanwijzigingen vinden van hoe de vallei tienduizenden jaren geleden gevormd is. Met RLHV willen we de wandelaars leren hoe je met een andere bril naar het landschap kan kijken. Sinds de eerste mensen hier neerstreken is de vallei meermaals opnieuw ingericht.”

Projectcoördinator Inge Nevelsteen vult aan: “De titel van de wandelgids is niet toevallig Over mammoeten, molens en de ijsvogel in de Herk- en Mombeekvallei. Het is een gratis gids vol boeiende informatie over het reilen en zeilen in de vallei, nu en vroeger. Haspengouw als fruitstreek, molens her en der, de mammoeten die er ooit rondliepen, alles heeft zo zijn redenen van ontstaan gehad. In het boekje staan QR-codes die leiden naar enkele prachtige, educatieve filmpjes die speciaal voor dit project werden gemaakt. Het boekje volgt de rode wandeling, die vertrekt in Alken-centrum. De wandeling is 8 km lang en volledig bewegwijzerd.”

Landschapspark

Burgemeester Marc Penxten (N-VA) werkte nauw samen met RLHV om dit project te realiseren. Hij bevestigt de ambitie van zijn bestuur: “De rode wandeling is een klassieker voor de Alkenaar, maar trekt ook bezoekers van verder weg aan. Daar zijn we bijzonder trots op. Helaas zien mensen onderweg maar een deel van de natuurpracht. Zo voelen de ijsvogel en kamsalamander zich hier goed thuis, maar krijg je ze zelden te zien. Met dit initiatief gaan we anders wandelen. Verder willen we de molen gebruiken als centrale ontmoetingsplek in Alken voor bezoekers en voor de Alkenaren. De Molen zal de poort van het landschapspark Haspengouw vormen. Onze ambitie is om het huidige sport- en recreatiedomein om te bouwen tot een volwaardig valleipark als deel van een langgerekt landschapspark. De meest ingrijpende en zichtbare transformatie gebeurt door het openleggen van de Herk aan het Laagdorp/Dorpsmolen en het herstel van de valleien.”

Magische krachten

RLHV hoopt dat de Alkense scholen meestappen in het verhaal. Speciaal voor leerkrachten van de derde graad lager onderwijs is er een extra publicatie ‘De magische krachten van water in een beekvallei’. “De gids reikt ideeën aan, informatie en doe-opdrachtjes”, aldus Inge Nevelsteen. “Deze kunnen dienen voor lessen in de klas, gecombineerd met een uitstap naar de vallei van de Herk en de Mombeek.”

Op zondag 11 september kan je de publicatie gratis afhalen in de Dorpsmolen in Alken, tijdens Open Monumentendag (van 10-18u). Een gids is ter plaatse om je uitleg te geven over de historische watermolen. Die dag zijn er geleide wandelingen door de Mombeekvallei, die vertrekken om 13u, 14u, 15u en 16u. Inschrijven is niet nodig. 

Foto’s – ©Rudi De Cock