“Mij overkomt het niet!”  Maar stel je maar eens voor, stel je voor dat je op een dag de woorden te horen krijgt: “We hebben iets gevonden wat kwaadaardig is.”  Jij of je geliefde heeft Kanker.  Eén van de meest verschrikkelijke woorden om uit te spreken, laat staat te horen te krijgen.

En nu?  Je belandt in een rollercoaster van ziekenhuisafspraken, uitputtend pendelen naar de zoveelste opeenvolgende behandeling en het zien veranderen van je lichaam; wat tot voor kort je meest kostbare goed was.

In deze periode is er geen tijd voor aanvaarding en al zeker niet voor verwerking…  Na het in aanraking komen met verschillende dergelijke verhalen, besloten fotografe Amélie Soenen en haar partner Kenneth Coudyzer iets te doen.  In het project (K)Anker bundelen ze de kracht van woorden bij al veelzeggende portretten. Het beeld en de letter, uit het leven gegrepen, confronterend, mooi, gekoppeld aan de nodige humor en hoopvolle boodschappen.

(K)Anker werd gemaakt door 40 lotgenoten, 40 modellen, 40 strijders.  Tijdens dit proces werd al gauw duidelijk dat het poseren, het vertellen en het samen ‘realiseren’ een belangrijke stap in aanvaarding, verwerking en heling is.  De doelstelling van het boek bestaat er dan ook in dezelfde steun te kunnen bieden aan nog veel meer lotgenoten en hun omgeving.  De lancering van het boek (vrijdag 2 oktober 2020) is dan ook niet toevallig gekozen.  Oktober is immers kankermaand.

Een deel van de opbrengst gaat rechtstreeks naar 2 bewust gekozen goede doelen; vzw Rozerood en het Belgisch Kinderkanker Steunfonds vzw. Het boek is online te koop via www.k-anker.be maar ook lokaal is het te verkrijgen.  In Sint-Truiden bij Foto Robyns en De Oude Post en in Mechelen-Bovelingen bij Apotheek Bormans.
Op zaterdag 17 oktober komt het hele project tot leven in Thor Central in Waterschei.  De naar de keel grijpende tentoonstelling brengt 40 unieke verhalen, in tekst, beeld én geluid.  Deze tentoonstelling is coronaveilig georganiseerd en vrij toegankelijk.