Truienaar Philip Pirard mag dan wel de grote baas zijn van de Hasseltse politie, de grootste politiezone van Limburg, als voorzitter van Sint-Vincentius Sint-Truiden blijft hij een Truienaar. Hij doet een oproep voor respect voor zijn mensen. Zijn oproep op Facebook spreekt voor zichzelf, en wij kunnen ons daarin terigvinden.
RESPECT VOOR ONZE POLITIEMENSEN
Krijgen onze politiemensen wel het respect dat ze verdienen? Als korpschef twijfel ik hier de laatste tijd sterk aan en dat maakt mij bezorgd.
De berichtgeving die ik de laatste dagen opnieuw in de pers en op sociale media zie verschijnen, komt helemaal niet overeen met wat ik zie op de werkvloer. Ik zie elke dag 436 collega’s die zich, zelfs in deze moeilijke omstandigheden, blijven inzetten voor elk van jullie. Bij elke oproep komen ze ter plaatse en geven ze het beste van zichzelf om ervoor te zorgen dat u veilig bent, ook al brengen ze zichzelf hierdoor in gevaar. Dit verdient respect. Respect dat zij niet altijd krijgen. Wanneer ik opnieuw moet vaststellen dat mijn politiemensen op straat of online uitgescholden en belaagd worden, dan raakt mij dat als korpschef maar ook als mens. En geloof me, dit weegt ook op hen. Maar toch blijven ze u beschermen, elke dag opnieuw.
Ik hoop dat u beseft dat wij als politiedienst een bijzonder moeilijke taak hebben. Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen de regels en de wetten in dit land naleeft. Dat is niet altijd de leukste job. Maar ik kan u met de hand op het hart zeggen dat 99% van mijn collega’s dit elke dag foutloos én met respect voor de burger doet. En wanneer ze toch eens in de fout gaan, geven wij hier het gepaste gevolg aan, daar moet u niet aan twijfelen. Maar laat dat één procent alstublieft niet uw beeld van ons allemaal beïnvloeden.
Wanneer u mijn mensen de komende dagen of weken tegenkomt, behandel hen dan op zijn minst zoals u zelf behandeld wil worden. Misschien kan er zelfs wel een vriendelijke begroeting vanaf? Wij zijn immers allemaal mensen en we maken allemaal fouten. Maar laten we alstublieft het wederzijds respect niet verliezen.
Aan al mijn 436 collega’s wil ik zeggen: merci! Merci voor jullie inzet, jullie volharding en jullie gedrevenheid. Ook voor jullie zijn dit geen makkelijke tijden. Merci om vol te houden.
Philip Pirard