Bij Belorta – met onder andere een belangrijke vestiging in Borgloon – kijkt men terug op het voorbije jaar. De eindbalans van 2024 werd grotendeels bepaald door het aanhoudende natte weer bij het begin van het jaar. Het veranderende klimaat en de haast onhoudbare regelgeving blijven de grote spelbedervers. “Ondanks dat kennen we een stijging 7 % ten opzichte van 2023”, zegt CEO Philippe Appeltans. “Dat is vooral te danken aan de veerkracht van onze telers en de sterke vraag naar onze kwaliteitsvolle producten.”

  • Tekst en foto’s © Rudi De Cock

Belorta omvat meer dan 1200 telers verenigt in één coöperatie en verschillende vestigingsplaatsen in ons land waaronder Borgloon. Aan het roer van de organisatie staat Philippe Appeltans. “De eindbalans van 2024 is duidelijk”, zegt de CEO. “De aanhoudende natte en donkere weersperiode was een spelbreker in het najaar van 2023 en tijdens het hele voorjaar van 2024. De klimaatverandering leidt bij tijden tot extreme omstandigheden voor telers zowel binnen als buiten Europa. Dat heeft een grote impact op producties van de meeste soorten verse groenten en fruit, ongeacht of ze nu in openlucht of in serres geteeld werden.”

Onze Zuidlimburgse regio heeft een grote vestiging van Belorta in Borgloon. En daar draait het natuurlijk om fruit. De klimaatverandering blijkt een spelbederver te zijn geweest. Philippe Appeltans verduidelijkt: “De kersenproductie had zeer sterk te lijden onder de slechte weersomstandigheden bij de bestuiving. Datzelfde slechte weer beïnvloedde ook de oogstkwaliteit en zelfs de consumptie en verkoop. Door het opvallend minder aantal bloesems op de bomen zagen we ook minder appels, maar wel zeer grote. Die ‘dikkere maten’ verkopen moeilijker in de winkel en zorgen voor een prijsdruk, en dus algemeen gezien voor een te lage rendabiliteit voor de teler. De natte en donkere periode zorgde bij de peren dan weer voor ziektes.”

Uniek aanbod

Ook bij het zachte fruit liep het niet van een leien dakje. “Er waren eigenlijk nauwelijks kersen en de consument was minder geïnteresseerd in de vrucht”, verduidelijkt Appeltans. “Als het slecht weer is, eten mensen niet graag kersen. De teelt van rode bessen en stekelbessen viel ook tegen.” Maar er was ook goed nieuws. “De integratie van de Belgische Fruitveiling in BelOrta zorgde voor een breder aanbod. Het aantal clubrassen in de hardfruitportefeuille van BelOrta nam toe met onder meer Belgica®, Morgana® en Sweet Sensation® die de Kanzi®, Greenstar®, Sprizzle® en Fred® kwamen versterken.” Appeltans hoopt dat de fruittelers hierop blijven inzetten. “Een klassieke jonagold-appel kunnen fruitboeren in heel Europa telen, en zeker in Oost-Europa kan dat met lagere productiekosten. Daarom moeten wij net inzetten op nieuwe appel- en perenvariëteiten. Iedereen kent de conference-peer, maar we kunnen nu ook een lekkere peer aanbieden met een roze blos, zoals de sweet sensation.”

Vers van bij ons

Ondanks moeilijke groeiomstandigheden kan BelOrta met een totale productomzet van 665 miljoen euro, een stijging 7 % ten opzichte van 2023, tevreden terugblikken. “Deze groei weerspiegelt niet alleen de veerkracht van onze telers, maar ook de sterke vraag naar onze kwaliteitsvolle producten”, aldus Appeltans. Hij besluit: “Ook volgend jaar zullen BelOrta en haar telers zich blijven inzetten met als ultieme doel om elke dag verse groenten en vers fruit op het bord van élke consument te krijgen. Het is een win voor teler én consument. De lokale productie kent sowieso heel wat uitdagingen met het onvoorspelbare klimaat, de haast onhoudbare regelgeving en de bovenwettelijke verwachtingen van heel wat marktdeelnemers. Voor de consument zijn die dagelijkse voldoende grote porties groenten en fruit dan weer een must in een goed uitgebalanceerd, gezond en lekker dieet. Die beide doelstellingen samenbrengen wordt daarom voor BelOrta samen met iedereen betrokken in de keten één van de grote uitdagingen voor de komende jaren.”