Foto’s door Ricky Blue

Een expo van Franciscusmuseum DE MINDERE over een gewaagde ontmoeting van precies 800 jaar geleden tussen een christen en een moslim die ons vandaag uitdaagt.

DURF JIJ?

Centraal in de expo dagen we je uit om in de ‘face-to-face-space’ een ‘vreemde’ bezoeker te ontmoeten, net zoals Franciscus van Assisi dat deed. Durf jij je vooroordelen achter je te laten, plaats te nemen op de stoel en de ‘andere’ in de ogen te kijken? Tijdens de expo zitten er telkens ‘durvers’, ‘vreemden’ die er ‘anders’ uitzien in één stoel: een moslim, een sikh, een asielzoeker, een minderbroeder, een urban acu- puncturist, … . Durf jij het gesprek aan te gaan? Ga jij zitten op de andere stoel? De face-to-face-space is de vertaling van wat er 800 jaar geleden gebeurde.

WIE IS ONZE VIJAND?

Franciscus van Assisi – de stichter van de minderbroeders – riskeerde z’n leven. Hij trok in volle oorlogstijd, tijdens de vijfde kruistocht, ongewapend naar de vijand, sultan Al-Kamil en z’n manschappen.
Door wie Franciscus is en door wat hij doet, door z’n geloof maakt hij zo’n indruk op de sultan dat het tot een echte ontmoeting komt. En wat stelt Franciscus vast? Sultan Al-Kamil is niet het wrede beest zoals hij wordt afgeschilderd. Sultan Al-Kamil is een man die open staat voor dialoog.

#GEDURFD herinnert er ons aan dat met mekaar praten, mekaar leren kennen, mekaar echt ontmoeten, belangrijk is. Zeker vandaag in een complexe, multiculturele maatschappij. Het helpt ons om het idee dat we over een ander hebben aan te passen en meer begrip te hebben voor mekaar. Zijn wij uiteindelijk echt zo verschillend van mekaar? Is onze vijand vandaag niet het vertekend beeld dat we van de ‘ander’ hebben?

EEN GEWAAGDE ONTMOETING AFGEBEELD

In de expo #GEDURFD kom je te weten hoe de historische ontmoeting tussen Franciscus en de sultan wordt afgebeeld in de kunst, hoe er in de loop van de geschiedenis telkens anders over wordt geschre- ven, hoe ze wordt geïnterpreteerd. Geïllustreerde tekstpanelen laten je een reis naar het verleden maken. Opschriften en videofragmenten geven het belang van interreligieuze dialoog weer. De 99 Schone namen van Allah worden grafisch naast die van de Lofzang op de Allerhoogste geplaatst. Dit opvallend paneel illustreert dat Franciscus waarschijnlijk is beïnvloed door z’n bezoek aan de sultan.

DE INSTALLATIE ‘DE GEDURFDE REIS’
VAN KUNSTENAAR HUGO DUCHATEAU (SAN DIEGO – KEULEN – PARIJS)

Het werk wil de noodzakelijke dialoog voorstellen tussen de continenten, volkeren en religies. De witte meta- len lijn is de symbolische weg van Franciscus naar sultan Al-Kamil, een gedurfde reis. Hugo Duchateau stelde o.a. tentoon in San Diego, Keulen en Parijs. Elk groot Belgisch museum heeft werk van hem in bezit.

ANIMATIEFILM ROB HADERMANN (VRT – Iedereen Beroemd, Ketnet)

Voor de kinderen is er een ingericht kinderparcours met vraagjes op maat en een animatiefilm van Rob Ha- dermann (VRT Iedereen Beroemd, Ketnet) die de ontmoeting van Franciscus en de sultan tot leven brengt. Ook de leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld doen dat met hun werken.

LEZINGENREEKS ‘GEDURFD’ – MEER INFO WWW.DEMINDERE.BE MUSEUM DE MINDERE

DE MINDERE is een open huis waar jong en oud met diverse achtergrond elkaar ontmoeten en zich laten inspireren door de spiritualiteit van Franciscus van Assisi. Zijn gedachtegoed rond eenvoud, solidariteit, respect voor mens en natuur, vrede en verdraagzaamheid is actueler dan ooit en zit vervat in het (im)materieel erfgoed dat DE MINDERE wil behouden, borgen en delen, samen met partners in heel Vlaanderen. DE MINDERE zet aan tot reflectie, ontroering, (re)actie en betrokken- heid, nodigt uit om eenvoud te beleven en dieper in te gaan op de historische en actuele betekenis van Franciscus en zijn volgelingen.

De expo #GEDURFD is een realisatie van museum DE MINDERE en de ontwerpers Smets & Ruppol.

www.demindere.be DE MINDERE

CONTACT (voor info, interviews, afspraken) Peter Preuveneers
0497 023420
peter@mediacircus.be