Elke maand houdt de politie precies bij hoeveel mensen er tegen de lamp van een flitsauto of flitspaal liepen.

Voor de ganse politiezone waren er dat 2.100 op 13.326 met de flitsauto gecontroleerde wagens, 16% was dus in overtreding. De flitspalen op de expresweg waren dan weer goed voor bijna 1.000.000 controles, 942.212 om precies te zijn, en daarvan waren er 727 in overtreding met hun snelheid. Dat is 0,08% of in reële getallen:8 op de 10.000.

We zochten uit welke de straten waren die het meest opbrachten in de drie gemeenten van de politiezone.
Sint-Truiden had 7.250 controles en 1.142 overtredingen (16%). De straten waar het meeste overtredingen waren, waren de Stippelstraat in Zepperen met 40% snelheidsduivels (ook al was het maar 1 km per uur te hard), De Lichtenberglaan was goed voor 39% overtreders en de Galgestraat in Duras telde 33% overtreders. We moeten hierbij wel melden dat er in sommige straten meerdere controles waren. Wat ons echter in deze lijst wel opvalt is dat er geen enkele snelheidscontrole gebeurd is binnen de vesten waar de snelheidbeperking nog steeds 30 km per uur is en bijgevolg ook geen overtreding werd vastgesteld. En dat geen enkele agent of politicus gaat komen vertellen dat het daar niet nodig zou zijn! Jammer, maar een gemiste kans! De deelgemeenten zijn echter wel zeer regelmatig het lijdend voorwerp van deze controles. Het is de politie zelf die bepaalt waar de controles plaatsvinden en die dus de wrevel daaromtrent zou kunnen wegnemen. We zijn zeer nieuwsgierig naar de cijfers van november die we even kritisch zullen belijken.

Procentueel het miste overtredingen waren er in Gingelom: 13%. De uitschieters hier waren de Albert Moyaertsstraat in Jeuk met 26%, de Bergstraat in Borlo met 31% en de Landenstraat in Gingelom met 24%.

Nieuwerkerken krijgt deze maand de prijs van de “snelste” gemeente: 18% van de chauffeurs waren er in overtreding. De Tegelrijstraat (46%) en de Kerkstraat (29%) in Nieuwerkerken en de Bergstraat in Kozen met 32% waren hier de koplopers.

 KLIK OP DEAFBEELDINGEN OM GROTER TE MAKEN