Beide coaches roteren er dus duchtig op los in dit belangrijke beker- en burenduel. John van den Brom geeft Truienaar Vandevoordt nog eens een kans in doel. Ook Toma, McKenzie en Uronen komen terug in het elftal. Peter Maes wisselt liefst op vijf plaatsen. Onder meer Caufriez, Junior Pius, Mboya en Brüls kijken vanop de bank toe.

En uiteraard speelt de rivaliteit nog sterk en de herinnering aan de akkefietjes die in het verleden de duels kruidden. De inzet? Verder bekeren voor een zeker Europees ticket, een must voor Genk dat play-off 1 steeds verder ziet wegglippen, STVV om toch nog enige glans en kleur aan een triestig seizoen te geven.
Het duurt zeven minuten voor Genk een eerste keer de neus door het venster steekt. Na een afgeblokt schot van Uronen en wat geharrewar voor doel kan een Truienaar het schot van Ito wegwerken.

3-18We zijn 10 minuten ver en Genk lijkt stilaan dit burenduel in handen te nemen. Toma probeert het eens maar zijn schot is niet gekadreerd. Sint-Truiden zakt vrij ver terug en wacht geduldig op een kans om eens tegen te prikken.

KRC Genk is in de 13de minuut én keer gevaarlijk, de enige keer trouwens in de eerste helft. Een lage schuiver van buiten de zestien van Thorstvedt spat uit elkaar tegen de paal en rolt zo terug het veld in. In de rebound kan Steppe redding brengen.

Op het kwartier wil De Ridder de tegenaanval op gang brengen, wordt onsportief tegengehouden door McKenzie die daarvoor wel geel verdient. Maar Boucault durft niet!

De grote voetbalkenner, Jacky Matthijsen, vindt in de 18de minuut dat het een wonder is dat het nog 0-0 staat, want een sterk Genk creëert de kansen. “STVV raakt geen bal op het middenveld of vooraan. Daar moet STVV een oplossing voor vinden als het niet ten onder wil gaan, want dit blijft niet duren”, schrijft hij ten onrechte op de livestream van HBVL. We vragen ons af of die wel in Genk zit!

Na een half uur is de Genkse storm liggen: een kans leverde dat op, eens chot tegen de paal. STVV probeert zich in de wedstrijd te knokken.

In minuut 36 profiteert STVV van een slordige periode van Genk, w    aarin de Smurfen niks meer op de mat leggen om ook eens de neus aan het venster te steken. Nazon (met hem heeft McKenzie de handen en voeten vol) kraakt zijn schot waardoor de bal nipt naast het doel van Vandevoordt hobbelt. McKenzie houdt hem nog vast, maar volgens ref Boucault niet vast genoeg om te fluiten. We gaan de rust in met een brilstand.

2-23De tweede helft is al 8 minuten bezig maar daar is STVV voor het eerst écht gevaarlijk. Nazon kapt zich vrij maar besluit wild naast. Hier zat meer in voor de Kanaries.

75′ Het is met nog slechts een kwartier te spelen nog steeds willen maar niet kunnen voor Genk. Zonet was er wel een heet standje voor de Truiense goal maar ook nu moest Steppe niet in actie komen.

Nog 10 minuten. Nunos ontzet net voor Suzuki die op het punt stond Vandevoordt te torpederen. Genk wordt wakker. In de 83ste minuut zien we dé kans voor Genk om op voorsprong te komen! Ito kan vrij aan leggen, knalt voorbij doelman Steppe maar Texeira kan op de lijn de Sint-Truidense meubelen redden. Eindelijk hebben we een cupmatch en derby die naam waard! Weer even de Kanaries: Vandevoordt redt een verre schuiven van De Ridder in de linkerbenedenhoek. Nog vijf minuten bibberen.

Wie anders dan Paul Onuachu breek dan toch vier minuten voor tijd het slot open. De Nigeriaan trapt een voorzet van kapitein Heynen voorbij Steppe. Het doelpunt dat op geen enkel slechter moment kon vallen.

STVV uit de beker gekieperd, na een verdienstelijke match: geknokt en verloren, maar voor hetzelfde geld was de uitslag andersom. De zege is voor Genk, maar die overwinning was bleek, wat die would-be analisten er ook van zeggen of morgen in het Belang van Genk schrijven.