Groen Sint-Truiden pleit voor fietsstraten op korte termijn. Peter van Dam stelde daarom zijn vraag aan de meerderheid op de gemeenteraad van gisterenavond

“Tijdens de afgelopen coronaperiode hebben heel wat steden en gemeenten in versneld tempo hun fietsplannen uitgevoerd of zelfs volledig vernieuwd,” zegde Peter Van Dam van Groen Sint-Truiden. “Het gaat onder andere over fietsstraten of extra fietsstroken. Voorbeelden van steden zijn Brussel, Berlijn en Parijs, maar ook dichter bij huis: Zoutleeuw, Tongeren, Hasselt, Kinrooi …” De tijdelijke maatregelen voor fietsers blijken in heel wat steden zo’n succes dat het er een blijvende situatie is geworden. De bevolking is tijdens de coronaperiode immers massaal op de fiets gesprongen en die steden proberen dat zo te houden. Peter Van Dam verwees dan ook naar maatregel 29 van het klimaatactieplan van de stad Sint-Truiden. Die maatregel wil een ambitieus fietsbeleid in de praktijk brengen door, onder andere, fietsstraten aan te leggen. Groen Sint-Truiden pleit er bijgevolg voor om op korte termijn in het hele centrum in fietsstraten te voorzien. “Morgen start de eerste schooldag en we zullen opnieuw veel kinderen en jongeren in de straten mogen verwelkomen. Wat een gemiste kans om niet eerder op fietsstraten in te zetten, ondanks ons aandringen!” zegde Peter Van Dam. “We hadden onze kinderen op 1 september vrij kunnen laten bewegen in een veilige verkeersomgeving waar ze met hun fiets voorrang hebben op de auto.”

“Groen Sint-Truiden vraagt aan het stadsbestuur wanneer het eindelijk de knoop durft door te hakken om op korte termijn meer fietsstraten in gebruik te nemen”, aldus Peter van Dam.

De burgemeester antwoordde: “Wij komen met een totaalvisie en leggen fietspaden aan richting stadscentrum. We gaan met een bedrijf in zee om kruispunten met een veilige fietsring met elkaar te verbinden. Daarna komen we met een plan naar de gemeenteraadscommissie. De ambtenaren doen hun uiterste best zodat we de komende jaren die zaken zullen laten zien. De Stationsstraat is hier alvast een mooi voorbeeld van.”