De politie registreert in ons land jaarlijks meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Met het mobiel stalkingalarm kunnen slachtoffers van stalking met één subtiele druk op de knop de politie ter plaatse roepen. Na de introductie in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is nu Limburg aan de beurt.  

 Eén op de vijf vrouwen in ons land kreeg al te maken met intrafamiliaal geweld, en ook te veel mannen worden slachtoffer. “Dit soort geweld komt voor in veel vormen, en stalking is daar één van”, verklaart minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) aan TruiensNieuws. “De overgrote meerderheid van de gevallen betreft stalking door ex-partners. Zij proberen wanhopig de relatiebreuk te herstellen, komen op dwingende wijze verhaal halen of zinnen op wraak. Vaak wordt fysiek geweld daarbij niet geschuwd.” De minister is tevreden met het systeem ‘mobiel stalkingalarm’. Verlinden legt uit: “Het is een onopvallende fysieke knop die verbonden is met de smartphone en die kan worden opgeborgen in een jaszak of handtas. Bij het indrukken van de knop wordt de noodcentrale automatisch gealarmeerd. Ook de locatie wordt verzonden, zodat de politie onmiddellijk weet waar ze moet tussenkomen. Zo grijpt de politie snel in en worden potentiële drama’s voorkomen.” Na het proefproject maakte de minister het nodige budget vrij. “Het gaat om 100.000 euro voor de aankoop van 1000 alarmknoppen en 400 gsm-toestellen. Momenteel zijn er al 750 knoppen beschikbaar, waarvan 100 in Limburg.”

Eén druk op de knop

Voorts zal er worden geïnvesteerd in de vorming van politiemedewerkers die potentiële slachtoffers begeleiden en bijstaan in het gebruik van het stalkingalarm. Met de lancering in Limburg wordt opnieuw een stap voorwaarts gezet in de aanpak van de problematiek. “Met de uitrol van de werking van het stalkingalarm kunnen nu ook de inwoners van de provincie Limburg met één druk op de knop rekenen op bijstand van de politie, zonder dat dit wordt opgemerkt. Hiermee zetten we verder in op de uitrol van het systeem, om uiteindelijk te komen tot een algemeen gebruik in het hele land. We zorgen ervoor dat mensen zich veilig kunnen voelen waar ze ook zijn, ook thuis”, geeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden ons mee.

Adjunct-sectiehoofd bij het CIC van de Federale Politie in Limburg, Annelies Claesen, vult aan: Het stalkingalarm zorgt ervoor dat we meteen het noodzakelijke zicht hebben op een aantal basisgegevens van de oproeper en over de situatie waarin die mogelijk verkeert, zodat we onmiddellijk kunnen ingrijpen. Via de app 112 BE krijgen we een exacte locatiebepaling en weten we meteen waar we de ploegen naartoe moeten sturen. Dat is een groot voordeel, want iemand die in paniek is, kan zich soms moeilijk oriënteren. Bovendien is er meteen een audio-verbinding, dus zelfs als een persoon niets kan zeggen, kunnen we de situatie toch vanop afstand volgen.”