Eind augustus opende de Groenmarkt, het Abdijplein en omliggende straten met een spectaculair digitaal live-event. Centraal stonden de fonteinen. Sindsdien geniet jong en oud van het kleur- en waterschouwspel. Nu de temperaturen onder het vriespunt kunnen zakken zullen de fonteinen uitgezet worden en verdwijnt ook de waterspiegel tot aan de lente.

Schepen Ingrid Kempeneers doet samen met de dienst Infrastructuur een laatste inspectie van de Groenmarkt in Sint-Truiden. “Straks stoppen de fonteinen omdat het water ze bij bevriezing kan beschadigen. Vandaag nog heel even genieten en dan zullen we ze een tijdje moeten missen”, vertelt schepen van Openbare werken Ingrid Kempeneers. “We maken de stad winterklaar en herinneren de mensen eraan dat je niet mag rijden over het plein.”

De waterpartij op de Groenmarkt is een dynamische fontein met grote waterspiegel. 48 spuitkoppen met ledverlichting kunnen een maximale spuithoogte tot 3,20 meter bereiken. Daarbij kan elke spuitkop individueel aangestuurd worden. Het heeft ervoor gezorgd dat je elke dag een andere indruk kan opdoen.

“Op korte tijd is de Groenmarkt een echte hotspot geworden. Kinderen, fotografen, bruidskoppeltjes,… Op sociale media verschijnen mooie en zelfs magische foto’s”, vertelt burgemeester Veerle Heeren. “We zijn dan ook heel fier op onze vernieuwde Groenmarkt. In de lente wordt dit ongetwijfeld de belevingsplaats van onze hoofdstad van Haspengouw.”