De cultuur- en retailsector beleven momenteel moeilijke tijden. De plaatselijke Pentagoon Academie kwam recent echter met een origineel idee voor de dag. In verschillende winkeletalages verspreid doorheen de Tongerse binnenstad presenteren de cursisten fotografie weldra hun werk.

Voor dit project lieten de studenten fotografie (onder leiding van docent Stephanie Vandeput) zich inspireren door het werk van Edward Hopper.  Hopper was een kunstschilder en achter zijn werk ging vaak een verhaal van isolatie en eenzaamheid schuil. De figuren in zijn werken werden vaak voor of vlak achter een raam afgebeeld, hetgeen de indruk van isolement compleet maakt.  Er is uiteraard wel een buitenwereld, maar de persoon in kwestie lijkt er geen deel van uit te maken.

Patrick Dewael, Burgemeester: “Edward Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, haast desolate sfeer. In het gehele oeuvre van Hopper staat de isolatie van het individu centraal. Dit gevoel is vandaag helaas heel herkenbaar voor veel mensen. Middels een aantal kleine – doch waardevolle – initiatieven willen we ook in deze bijzondere tijden mensen een ogenblik van troost en ontspanning bieden. We zijn de Pentagoon Academie daarom dankbaar voor het genomen initiatief.”

In de loop van de maanden november en december 2020 exposeerden de cursisten van de Pentagoon Academie dit project in de Dominicanerkerk te Maastricht.  Door de lockdown bleek het voor heel wat Belgische cursisten (of hun familie) helaas niet mogelijk om de expo te bezoeken.

An Christiaens (schepen van Cultuur, Toerisme en Jeugd): hoppen-door-de-stad

Marc Hoogmartens (schepen van Economie, Citymarketing en Landbouw): Er zijn op dit moment maar weinig ontspanningsmogelijkheden voor de bevolking. Sportcentra, cultuurcentra en bioscopen zijn al een hele tijd gesloten. We waren dus heel blij met dit coronaproof voorstel van de Pentagoon Academie. Ook de handelaars reageerden enthousiast en de bereidheid om mee te werken was groot.  Kortom, dit project is een win-win voor alle partners!”

Veronique Noben (Directeur Pentagoon Academies Beeld): ““If you could say it in words there would be no reason to paint.” Eward Hopper
Of we ons nu uitdrukken met woorden, muziek, verfstreken of digitale beelden het belangrijkste is om ons creatief te blijven uiten. Dit kan uiteraard in onze academie maar ook thuis of onderweg.  Het voornaamste is dat we ons niet verhalen in isolement of eenzaamheid. Ik raad alle Tongenaren en hun bezoekers aan om even stil te staan, een indruk te krijgen en de kracht te vinden om positief verder te gaan. Fier op onze kunstfotografen die deze zoektocht samen met de stad realiseerden .
Wie zoekt die vindt.”

Er zal een folder voorzien worden met een overzicht van de locaties van de 16 foto’s. De folder is (gratis) beschikbaar bij Toerisme Tongeren (Via Julianus 2, 3700 Tongeren).

MEER INFO
Indien u meer informatie wenst kan u contact opnemen met Katrien Voets op het nummer 012 80 00 42 of via katrien.voets@develinx.be.