Vorig jaar kon “Een Hart voor Limburg” 315.000 euro investeren in kansenbevorderende projecten. Een gedeelte werd rechtstreeks uitgekeerd aan organisaties, verenigingen of scholen, een ander gedeelte werd geïnvesteerd in organisatie-overschrijdende projecten. In 2020 mogen 38 projecten rekenen op 203.759 euro.
Van die 38 projecten liggen er 3 in Zuid-Limburg: één in Bilzen, één in Tongeren en zeggen en schrijven één in Sint-Truiden. De andere projecten vind je terug boven de horizontale streep door Hasselt. Deze drie projecten zijn samen goed voor 9.390 euro, nog geen 5 procent van deze Limburgse pot. Heeft dat te maken met het feit dat er in Zuid-Limburg minder kansarmoede is? We betwijfelen het. Ligt de oorzaak bij de organisaties en instanties in Zuid-Limburg omdat ze geen projecten indienen? Hoogstwaarschijnlijk, want een andere verklaring is er niet. Maar laat dat nu net de kansarmoede zijn in Zuid-Limburg: de kleine dorpjes en gemeenschappen, de verenigingen met minder slagkracht, de verouderde bevolking, de tanende landbouw en de vlucht naar elders. Het zou “Een Hart voor Limburg” tot eer gestrekt hebben als men proactief Zuid-Limburg zou benaderd hebben, geprobeerd had kandidaturen los te weken, te zorgen voor een stimulans. Over niet goedgekeurde projecten heeft EHVL trouwens niet gecommuniceerd.
Nieuwe datum komt er in mei
De nieuwe projectoproep 2021 zal in mei online gaan. De exacte datum wordt later meegedeeld.
De projectoproep richt zich op initiatieven die maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren betere kansen willen bieden en hun ontwikkeling stimuleren. Belangrijk is dat het project niet uitsluitend focust op het individuele kind, maar steeds op het kind in relatie tot zijn directe omgeving. Door in te zetten op een sociaal inclusief klimaat krijgen kinderen en jongeren via onder andere onderwijs, kinderwerking, jeugdwerk, comfortzorg … meer kansen op een positieve ontwikkeling en de nodige kansen om hun plaats in te nemen in de maatschappij.
Komen niet in aanmerking voor projectsteun: activiteiten die behoren tot het reguliere takenpakket van de indiener, aanvragen voor individuele personen, vaste werkingskosten, personeelskosten, infrastructuurwerken (o.a. inrichting van speelplaatsen, lokalen,…), de aankoop van ICT middelen (computers, digitale borden,…) voorbereide studies, colloquia, periodieke publicaties en dergelijke. We houden u op de hoogte en wees creatief: kinderen met minder kansen kunnen er alleen beter van worden.