De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat heeft de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdagavond beslist.

“Op basis van een afweging tussen enerzijds de risico’s op het vlak van de viruscirculatie en anderzijds de nadelen voor kinderen en jongeren, is de knoop woensdag doorgehakt”, lezen we in een persbericht. Vanaf 1 oktober zullen leerlingen en leraren in het secundaire onderwijs niet langer een mondmasker moeten dragen op school.

“In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren”, zegt Weyts. “Uiteindelijk lopen kinderen en jongeren een heel klein risico om in geval van besmetting ernstig ziek te worden. Voor de meest kwetsbaren – onze senioren – komt er nu een extra beschermingslaag met de derde prik. De niet-gevaccineerde volwassenen maken daarentegen een bewuste keuze. We kunnen kinderen en jongeren niet de dupe laten zijn van de persoonlijke keuze van die volwassenen.”

Focus op ventilatie
Tegelijkertijd wordt werk gemaakt van een strikter ventilatiekader, klinkt het. Wat dat precies inhoudt, is nog niet duidelijk. Wel zullen CO2-meters een voorname rol spelen. Zo is er sprake van CO2-metingen in de scholen.

Quarantaine wordt versoepeld
Eerder vandaag beslisten de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs dat de quarantaineregeling wordt verfijnd. Een klas moet enkel tien dagen in quarantaine wanneer twee besmettingen binnen dezelfde week opduiken, niet meer binnen twee weken. Elke leerling van die klas (in het secundair onderwijs: elke gevaccineerde leerling) mag opnieuw naar school na de eerste negatieve test, er is dus geen tweede negatieve test op dag zeven meer nodig.