De kermissector heeft gemengde gevoelens bij de aangekondigde versoepelingen. De kermissen mogen terug open van mei, precies 1 maand later dan de pretparken.

En dat stuit op onbegrip bij de foorkramers. Positief is wel dat de sector nu meer tijd heeft om in overleg te treden met de steden en gemeenten. Zodat vanaf mei de kermissen dan ook zeker kunnen plaatsvinden.

“Dit is pure discriminatie. Leg ons het verschil tussen een kermis en een pretpark eens uit. Met deze maatregel dreigt ook voor ons de paasvakantie naar de haaien te gaan, een periode met veel kermissen”, klinkt het bij de kermissector.

Het uitstel geeft de kermismannen dan wel de tijd om gesprekken te voeren met de overheid over de organisatie van de kermissen en de veiligheidsmaatregelen, maar ze hopen wel dat op sommige plaatsen de gemeenten weer niet eigengereid gaan optreden en de kermis toch verbieden, ook al mag het van Brussel.

Met de steun die de sector nu krijgt kunnen de foorkramers nipt het hoofd boven water houden en als er nog eens zo’n coronajaar komt, dan zullen velen de handdoek in de ring gooien en gaat een Vlaamse traditie van 1200 jaar verloren.