“We merken dat de mobiliteit weer stijgt, dat we ons dus opnieuw meer gaan verplaatsen”, zo verklaarde viroloog Steven Van Gucht woensdagochtend. “Daar moeten we iets aan doen, vandaar de oproep: werk alstublieft zo veel mogelijk van thuis en beperk je verplaatsingen.”

“De stabilisatie van de besmettingscijfers en de ziekenhuisopnames in ons land zet zich helaas door”, zo verklaarde Steven Van Gucht op het persmoment van Sciensano. “We blijven hangen op een niveau dat twee tot drie keer hoger is dan de vooropgestelde doelen van minder dan 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames per dag. We zien dat ook in andere Europese landen de curves afvlakken en op sommige plaatsen zelfs weer licht omhooggaan. Bij ons gaat het om nog een zeer bescheiden daling van 7 procent.”

Van Gucht merkte ook nog op dat het aantal besmettingen bij kinderen (van 0 tot 9 jaar) en tieners (10-19) fors stijgt, met respectievelijk 33 en 11 procent. “Ook de tachtigplussers zijn nog verantwoordelijk voor 15 procent van alle besmettingen.”

“De cijfers stijgen in de provincies West-Vlaanderen (+10%), Antwerpen, Vlaams-Brabant en Luxemburg (elk +3%). “We hebben daar geen unieke verklaring voor”, aldus Van Gucht. “De stijgingen worden genoteerd in meerdere provincies en zijn verspreid over verschillende leeftijdscategorieën. In andere provincies dalen ze wel nog, gaande van -25 procent in Namen en Luik tot -1 procent in Oost-Vlaanderen.”

Zoals elk jaar deelt Google de lijst met de meest trending zoekopdrachten in België. Het mag niet verbazen dat onderwerpen die betrekking hebben op Covid-19 dit jaar heel vaak opduiken in de zoekresultaten. Wat zijn de symptomen? Wat is een lockdown? Maar ook de verschillende manieren om mondmaskers te maken behoren tot de dingen die we in 2020 het vaakst aan Google vroegen.