Het vermaarde Uffizi museum in Firenze opent het exposeizoen 2022 met de tentoonstelling ‘Seduzione’ van Koen Vanmechelen. Verspreid tussen de klassieke meesterwerken staan dertig kunstwerken van de Belgische kunstenaar. Ze zijn gewijd aan de thema’s evolutie en hybridisatie.

Enorme gehoornde leguanen, een rode tijger in het midden van de Niobe-kamer, Medusa’s met hun hoofd vol hybride wezens met scherpe tanden. Een waar legioen fantastische wezens bevolkt het Uffizi museum in ‘Seduzione’. Deze tentoonstelling van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen loopt van 18 januari tot 20 maart 2022 in de Galleria delle Statue e delle Pitture.

Ontdekkingstocht
In totaal toont Vanmechelen dertig kunstwerken in de openingstentoonstelling van het Uffizi. Verspreid tussen de meesterwerken van het museum, verleiden de installaties via hun sterke visuele en conceptuele impact de bezoekers tot een ontdekkingstocht. De tocht start in de Lorenese Vestibule, loopt langs de zalen van Leonardo, Rafaël en Michelangelo op de tweede verdieping, tot aan de ruimtes van Caravaggio en de Vlaamse Schilderkunst die de tocht op de eerste verdieping afsluiten.

De werken in het Uffizi richten zich op de primordiale, archetypische en antithetische concepten die steeds de menselijke verbeelding hebben gevoed: leven-dood, mens-goddelijk, aards-spiritueel, natuurlijk-kunstmatig. In dialoog met de werken in de collectie, vormen ze een suggestieve en desoriënterende queeste rond het idee van ‘verleiding’. De installaties zijn een lofzang op de kracht van het leven. En op de regenererende, maar ook hybridiserende en dus soms monsterlijke kracht van de natuurlijke wereld.

Uffizi-directeur Eike Schmidt vindt de 30 werken van Vanmechelen spontaan in de historische collectie passen. “Daardoor ontstaan hybriden tussen het oude model en de hedendaagse ontwikkeling. Vergelijkbaar met de biologische kruisbestuiving die de kunstenaar met zijn dieren al tientallen jaren beoefent. Het beeld van de kip wordt zo een avatar en een spiegel van de mens, zoals in Diogenes’ beroemde commentaar op Plato. Op deze manier wordt de artistieke creatie gelezen als een ecologische sleutel (en omgekeerd: de natuur wordt kunst) die perspectieven opent van dringende relevantie.”

Titel: Seduzione. Koen Vanmechelen
Curators: Francesca Sborgi, Eike Schmidt
Locatie: Uffizi Gallery
Timing: 18 Januari – 20 Maart 2022
Catalogus: Giunti (forthcoming)