Gelovige Truienaren, erfgoedliefhebbers, de voorzitter van de kerkfabriek en de politieke partij Vlaams Belang (VB) Sint-Truiden zijn niet te spreken over de dragqueenshow van afgelopen woensdagavond in de paterskerk. “Hier is duidelijk niet over nagedacht door het stadsbestuur. Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor onze katholieke gemeenschap”, stelt Roosmarijn Beckers (VB).

De Dragshow van woensdag in de Minderbroederskerk beroert in Sint-Truiden al enkele dagen de gemoederen. Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang Sint-Truiden) is niet te spreken over de beslissing van de burgemeester en de schepenen om dit event te laten doorgaan. Beckers verduidelijkt: “De gelovige, katholieke gemeenschap in Sint-Truiden is zeer verdraagzaam en holebi-vriendelijk. Het probleem met de Minderbroederskerk is dat deze onttrokken is aan de eredienst. Er is in Sint-Truiden niet nagedacht over de herbestemming van deze kerk. Bovendien maakt het feit dat dit evenement moet plaatsvinden op deze locatie pijnlijk duidelijk dat er in onze stad te weinig feestlocaties zijn in het centrum. Dat mag niet verbazen vermits ons patrimonium werd uitverkocht. Zorg voor voldoende feestlocaties en behandel ons (religieus) erfgoed met respect.”

Ook vanuit kerkelijke hoek zijn de reacties uitermate negatief. Vooral gelovigen reageren en voelen zich gekwetst. “De burgemeester toont geen empathie voor de gelovigen. Oké, wij zijn met niet zoveel maar ik dacht dat cd&v in haar naam nog christelijk heeft staan? Zoiets hoort niet thuis in een kerk. Is er echt nergens een zaal waar zoiets kan?!”

Kerkfabriek

Op 17 maart 2019 vond een massaal bijgewoonde laatste eucharistieviering plaats in de kerk. Twee dagen later werd de godslamp naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk verhuisd, wat ook al op bijzonder veel belangstelling kon rekenen. Het bisdom en de kerkfabriek zien het drag-gebeuren nu met lede ogen aan. “De kerk werd onttrokken aan de eredienst en teruggebracht naar profaan gebruik. In de volksmond spreekt men dan van een ontwijding, maar dat bestaat eigenlijk niet. De juiste term is onttrekking aan de eredienst”, zegt een medewerker van het bisdom Hasselt. “Het bisdom heeft geen enkele kerk in eigendom. Kerken zijn eigendom van een kerkfabriek of een gemeente.”

“Ik krijg daar nu natuurlijk veel reacties op”, vult voorzitter Pierre Claus van de kerkfabriek aan. “Veel mensen zijn teleurgesteld, en ikzelf ben dat eerlijk gezegd ook. Moet zoiets nu echt op deze uitzonderlijke locatie? Dit is toch religieus erfgoed van achthonderd jaar oud? Deze site is van historisch belang voor onze hele stad. De show komt eerlijk gezegd nogal provocerend over.” Het kerkfabriek Onze Lieve Vrouw was vooraf niet ingelicht. Claus legt uit: “De Minderbroederskerk is voor dertig jaar in erfpacht gegeven aan het stadsbestuur. We zijn nog eigenaar, maar over wat er georganiseerd wordt hebben wij helemaal niets te zeggen.” Of dat laatste echt zo is wordt nog verder onderzocht. Volgens bronnen is de stad gebonden om er geen aanstootgevende activiteiten te laten plaatsvinden.

Mask’ara

Namens het stadsbestuur reageert Schepen voor kerkfabrieken Günter Dauw (N-VA): “We hadden wel reacties verwacht, en we begrijpen ergens de ongerustheid. Toch hebben we heel bewust de toestemming gegeven. Het evenement zegt dat ze voor liefde en samenhorigheid pleiten. Dat is toch een boodschap waar de kerk zich achter kan zetten? Trouwens: er is in de Sint-Maartenkerk in het verleden ook al een modeshow gehouden. Toen liepen daar dames in lingerie te defileren. Moet ik nu met twee maten en twee gewichten gaan meten, en heren als dragqueens gaan weigeren? Dat kan ik toch niet? Het is een leegstaande kerk.”

“Wat heeft hier weeral gespeeld”, reageert een lezer, die we contacteren omdat hij zelf dragqueen is en elk weekend optreedt. We willen weten wat hij ervan vindt. “Dragshows in een kerk? Nee dank u! We komen het best tot ons recht in typische theaterzaaltjes stijl Moulin Rouge of de Mask’ara in Borsbeek bij Antwerpen. Daar is het al decennia lang volle bak, op 50 meter van…een kerk.”

In beeld: drag queens en de zaal Mask’ara te Borsbeek © Media Haspengouw