Op vraag van de stad Zoutleeuw werkte beeldend kunstenaar Hilde Stynen graag mee om de ingang van de sociale dienst op de OCMW-campus in winterkerstsfeer te brengen door er een grote raamschildering aan te brengen. Zo zorgt de sociale dienst mee voor een vrolijke, positieve noot in het straatbeeld. Het hoeft er niet altijd kommer en kwel te zijn.

Vele mensen beseffen trouwens niet hoe belangrijk ook kunstenaars zijn voor onze samenleving. De kracht van creativiteit doet passanten en bezoekers misschien even stilstaan en kleine zorgen vergeten. Hilde Stynen liet zich voor de tekening inspireren door nostalgische Oost-Europese sprookjesfilms en gebruikte meerdere technieken. Ga zeker eens een kijkje nemen en (her)ontdek de sprookjesfiguren van Roodkapje tot de Notenkraker! Combineer dit met een stadswandeling en geniet van de kerstsfeer in en om Zoutleeuw.

Driekoningen spotten
Hilde Stynen verwijst in haar raambeschildering ook naar het plaatselijke ster-zingen: Stak-het-Oep, het typische driekoningen zingen in Zoutleeuw, dat dit jaar door corona niet veilig kan doorgaan. Daarom doet de stad een warme oproep aan alle kinderen groot en klein om een versierde tekening van driekoningen voor het raam te hangen. (In volgende Zoutpot die verschijnt op 1 januari, zal oproep herhaald worden met in te kleuren tekening). Zo kunnen kinderen al wandelend door de straten -i.p.v. beren- driekoningen gaan spotten tijdens de kerstvakantie.

Wie is  Hilde Stynen?
Hilde Stijnen geboren in Geel, woont en werkt sinds enkele jaren in haar eigen atelier in het historisch centrum van Zoutleeuw. Na haar kunstopleiding in Turnhout begon ze met kleine opdrachten voor portret of decor voor theater. Geïnspireerd door de enorme metalen constructies in het atelier van haar vader, begon ze te experimenteren met vorm en andere technieken zoals lassen … werken met ijzerdraad, hout, polyesterpleister en papier.