Naar jaarlijkse gewoonte werd de nazi razzia in de nacht van 24 op 25 mei 1943 herdacht. Naar goede gewoonte was schepen van militaire zaken Ingrid Kempeneers trouw op post. Vorig jaar in volle coronacrisis waren er maar 2 vlaggendragers van onze vaderlandslievende verenigingen aanwezig. Dit jaar mochten er gelukkig meerdere vrijwilligers van de vaandeldragers aanwezig zijn. Voor het eerst was ook waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch aanwezig.

Bij het neerleggen van de bloemenkransen weerklonk de Last Post gebracht door de vaste klaroenblazer van Sint-Truiden. Alhoewel op trompet gespeeld blijft dit een beklijvend moment tijdens de herdenking.

“In de nacht van 24 op 25 mei 1943 werden 62 leden van het verzet opgepakt en naar Breendonk afgevoerd . Vele van hen kwamen nooit terug. Het monument aan het Ridders de Menten de Horne plein, de herdenkingsplaat op de Kapucijnenvest en de struikelstenen zijn een blijvende herinnering en eerbetoon aan hun moed en opoffering” bracht schepen Kempeneers in herinnering tijdens haar speech.

En nog dit, er was onverwacht bezoek van reporter Dirk Selis (TruDocs), niet om verslag te doen van de herdenking maar om een geschikte foto van waarnemend burgemeester Engelbosch te nemen met op de achtergrond het ‘befaamde’ reclamebord van bol.com.

nazi-razzia-1 nazi-razzia-2 nazi-razzia-3