De voorbije dagen is de nazirazzia die op 25 mei 1943 in de stad plaatsvond herdacht. “Tijdens de nacht van 24 op 25 mei 1943 werd er gewelddadig binnengevallen in verschillende woningen, die door verklikkers waren aangeduid”, weet schrijver over Wereldoorlog II  en Truienaar Guido Gilissen. “In totaal werden 72 Truienaren opgepakt, 17 hiervan stierven in Duitse concentratiekampen.”

“Reeds kort na de capitulatie van 28 mei 1940 werd in Sint-Truiden de NKB-kern (Nationaal Koninklijke Beweging) opgericht door Paul Nysten”, schrijft Gilissen in zijn boek ‘De oorlog van nonk Jef’. “Sint-Truiden had een SS’er als burgemeester, Vrijdaghs, en met het vliegveld van Brustem vlakbij, was er ook constant een SS-eenheid in de buurt. Kriminal Oberassistent Käding van de SD-Hasselt opende vanaf maart ’43 de jacht op verzetsmensen in Limburg. Tijdens de nacht van 24 op 25 mei 1943 was Sint-Truiden aan de beurt en werd er gewelddadig binnengevallen in verschillende woningen, door verklikkers aangeduid.  In totaal werden 72 Truienaren opgepakt, 17 hiervan stierven in Duitse concentratiekampen: Lucien Beckers, Jos Bergen, Albert Bielen, Paul Corthouts, Guillaume Coopmans, Antoine Delwiche, Guillaume Jenné, Georges Koekelbergh, Herman Lambilotte, Egide Magis, Dominique Marguillier, Victor Schoofs, Jos Sterken, Leonard Vanbrabant, Willy Vergeynst, Herman Vossius en Gerard Willems.”

Left Luggage

De razzia zelf wordt uitgebreid beschreven in het boek van Roger Rutten ‘De Nazirazzia van 25 mei 1943′. Samen met 23 nabestaanden van de slachtoffers van de Nazirazzia werd in Sint-Truiden een herdenkingsplechtigheid gehouden. Vorige week had Kamerlid Michaël Freilich samen met schepen Nina Kvikvinia ook al een roos neergelegd aan het herdenkingsteken. Freilich hield één minuut stilte aan de Stolpersteine van Egon Suntup, de enige Joodse burger van Sint-Truiden die werd verklikt, en daarna vermoord in Auschwitz. En tot 2 juli loopt nu ook de tentoonstelling ‘Left luggage’ (“achtergelaten valiezen”) in de Minderbroederskerk.

“Om wat er gebeurd is nooit te vergeten heb ik een portret van vele van deze kinderen met olieverf op doek geschilderd”, zegt kunstenaar Willy Baeyens. “Elk portret ligt in een open en oude koffer. Met ruim 200 van deze koffers, wordt er symbolisch verwezen naar de 200.000 kinderen die de Holocaust niet overleefden.”

De expo ‘Left Luggage’ is gratis te bezoeken tot en met 2 juli. Dit kan op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 17 uur. Scholen reserveren via info.evenementen@sint-truiden.be