“Met de oorlog in Oekraïne is de cruciale rol van diplomatie duidelijker dan ooit”, zegt Louis Aumann. Samen met enkele andere studenten houdt hij zich intens bezig met diplomatie. De Belgische ploeg met 3 Limburgers aan boord haalde de prijs voor ‘Best Delegation’ binnen op het wereldkampioenschap Model United Nations. In Alken, Gingelom en Hasselt mag er gefeest worden!

Elk jaar organiseert de prestigieuze Harvard University het wereldkampioenschap MUN. De World Model United Nations is een simulatie van de Verenigde Naties (VN), waarbij jongeren van alle nationaliteiten en diverse afkomst samenkomen om een land te vertegenwoordigen en te debatteren over onderwerpen die momenteel ook bij de VN op tafel liggen. België werd wereldkampioen ‘Best Delegation’. In het team zetelen ook drie Limburgse studenten.

“Een week lang hebben we als jonge diplomaten het standpunt van een land vertegenwoordigd door een resolutie of tekst, die een antwoord moet bieden op deze internationale problematieken op te stellen, te verdedigen en te stemmen”, vertelt Louis Aumann (20). Hij zit in zijn tweede jaar Bachelor Handelsingenieur en is afkomstig uit Gingelom. “Het Belgische team MUN Society Belgium (MSB), bestaande uit studenten aan alle universiteiten van het land, vertegenwoordigde dit jaar een reeks landen, van Brazilië tot Australië. Samen met mijn Limburgse medestudenten Janne en Hanne, haalden we voor de achtste keer de wereldtitel. Meer dan 3000 jongeren van over de hele wereld nemen eraan deel. MSB brengt getalenteerde studenten van alle Belgische universiteiten samen. Door intensieve training in onderhandelen, spreken voor publiek en leiderschap bereidt MSB zijn leden zo goed mogelijk voor op de debatten over actuele onderwerpen tijdens het wereldkampioenschap.” Zijn companen, Hanne en Janne, deden vorig jaar al eens mee, met succes, want ook toen werd de wereldtitel door de Belgen/Limburgers binnengehaald. Voor Louis was het de eerste keer.

Compromis bereikt!

“Een paar weken voor het begin van de competitie kreeg ik Zuid-Korea als land toegewezen”, vervolgt Louis. “Het thema was ‘energietransitie’, een thema dat ik heel boeiend vind en dat ook brandend actueel is naar aanleiding van onze huidige energiecrisis en de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.” Na de vier dagen debatteren kreeg Louis de prijs voor ‘Beste Vertegenwoordiger’ en werd er een compromis met de andere landen bereikt.

Ook Hanne en Janne kregen een land toegewezen en gingen via debat op zoek naar een compromis. Janne Dehouck (20) komt uit Hasselt en zit in haar 3e jaar Bachelor Rechten. Hanne Kelchtermans (23) uit Alken verblijft momenteel in Kuala Lumpur waar ze haar laatste jaar Master in Vergelijkende en Internationale politiek afwerkt en stage loopt bij de Delegatie van de Europese Unie in Maleisië. Ze sleepte met haar delegatie de Harvard Prijs voor ‘Beste Vertegenwoordigers’ in de wacht, en werd door de anderen verkozen tot de ‘Vrolijkste deelnemer’! “Als ik één ding heb geleerd in deze conferentie, is het de nood aan doorzettingsvermogen, vertrouwen, en engagement”, besluit Hanne.

Hanne Kelchtermans uit Alken loopt momenteel stage in Maleisië – Ze wint, samen met de Belgische Ploeg het kampioenschap Diplomatie

(Foto’s: ©Louis Aumann ©Hanne Kelchtermans)