De Mechelse herdershond die vorige week in het dierenasiel van Sint-Truiden werd binnengebracht ligt op sterven. “Ondanks de behandeling met het infuus van voeding en vocht blijft het dier achteruitgaan”, vertelt Philip Zurinckx van vzw Dierenvrienden. “Het dier is te verzwakt en wil niet meer eten. Om alle verdere ellende voor het dier te besparen hebben we na overleg met de dierenarts besloten Maya te laten inslapen.”

“De volledig uitgemergelde en graatmagere hond Maya gaat het niet redden.” Dat is de harde en sombere boodschap die Philip Zurinckx met pijn in het hart meedeelde kort na de middag. “Het dier wil niet meer eten. Ondanks het infuus van voeding en vocht blijven de nierwaarden achteruitgaan. Maya wil niet meer eten en lijkt het zelf te hebben opgegeven. We zien dat dieren wel degelijk kunnen herstellen, maar bij haar was de toestand al veel te erg toen ze werd binnengebracht. We hebben alles gedaan wat we konden.” In overleg met de dierenarts werd een moeilijke beslissing genomen. “Om verder lijden te besparen is het het best voor het dier dat het zachtjes kan inslapen. Het is te ver gevorderd om nog enige hoop te koesteren. Dit valt ons zwaar. We hebben gedaan wat we konden”, besluit Zurinckx.

Het dier werd vorige week geconfisqueerd door de dierenpolitie na een anonieme tip. Het ging immers duidelijk om een geval van zware mishandeling. Maya was amper zes jaar oud. Of het parket voor vervolging gaat van mishandeling is nog niet bekend.

In beeld: zo werd het dier vorige week donderdag binnengebracht bij het dierenasiel van Sint-Truiden

Foto’s Ā© Media Haspengouw / Dierenvrienden vzw