Vandaag zijn er in het totaal 37 corona patiënten opgenomen in Sint-Trudo Ziekenhuis, dat zijn er vijf meer dan gisteren. Tien patiënten daarvan zijn opgenomen op intensieve zorgen. Hiermee is Sint-Truiden verhoudingsgewijs de hardst getroffen regio en daarmee samenhangend ook ons ziekenhuis.

Wij kijken samen met de federale overheid of er potentiële besmettingshaarden gedetecteerd kunnen worden, maar echte hotspots qua besmetting zijn er tot dusver niet aangetroffen, in tegenstelling tot andere zwaar getroffen regio’s waar dat wel het geval is. We moeten daar op dit moment dus rond concluderen dat de besmettingen via verschillende wegen de Truienaars hebben getroffen.

De situatie in het ziekenhuis is momenteel onder controle, door het harde werk van alle teams binnen Sint-Trudo. Zo staat er een derde volledige quarantaine afdeling  klaar om in gebruik genomen te worden vanaf het moment dat dat nodig is.

We hebben al meer dan een week een tweede intensieve afdeling geopend. Ondertussen hebben we onze oorspronkelijk aantal intensieve bedden verdubbeld, of een stijging van 100%. Zo hebben we nu 10 bedden exclusief ter beschikking voor intensieve zorgen van coronapatiënten. Daarmee botsen we op dit moment op onze limieten. In het dagelijks overleg met de federale gezondheidsinspecteur en de omliggende ziekenhuizen is er beslist om stabiele patiënten te vervoeren naar de intensieve afdelingen van Hasselt, Tongeren en Tienen.

We betreuren in ons ziekenhuis ondertussen 5 overlijdens naar aanleiding van corona. Tot op dit moment merken we dat het toch vooral gaat over mensen met een medische voorgeschiedenis en een leeftijd van 70 plus.

Het belangrijkste is dat we op dit moment nog altijd de beste zorgen aan onze patiënten kunnen garanderen en het is ook voor onze medewerkers uiteraard een lichtpunt als we zien dat er ondertussen ook 5 mensen huiswaarts mochten keren.