De stad Sint-Truiden gaat haar netwerk van beveiligingscamera’s vernieuwen en uitbreiden. Door de nieuwe toestellen te leasen wil ze bijblijven met de technologie die steeds maar in verandering is. Met de hele operatie is een bedrag gemoeid van ruim 1,1 miljoen euro, verspreid over 8 jaar. Nu maandag komen deze camera’s op de gemeenteraad.

Sint-Truiden beschikt vandaag over een netwerk van 84 vaste bewakingscamera’s, waaronder 75 vaste beveiligingscamera’s, 9 ANPR-camera’s en 9 parkeersensoren. Dat netwerk werd positief geëvalueerd. Maar liefst de helft van de gerechtelijke onderzoeken wordt dankzij de camera’s opgelost. Sint-Truiden gaat nu uitbreiden met 16 extra camera’s voor de politie en 17 voor de parkeerlocaties om een aantal ontbrekende plekken in beeld te krijgen. Zo hebben de politie- en parkeerdiensten een volledige dekking daar waar nodig. Dat brengt het totaal op 117. Er zijn ook twee mobiele camera’s besteld die worden ingezet in de strijd tegen sluikstorten, zwerfvuil en bij evenementen.

Nieuw is dat de stad de camera’s gaat leasen. Er komt een Europese aanbesteding. “Het heeft het voordeel dat de toestellen goed onderhouden worden en dat we steeds de meest recente software hebben. De allereerste beveiligingscamera’s, 9 stuks, dateren al van 2012 en zijn aan vervanging toe. Dankzij camera’s zijn er ook meer slimme parkeeroplossingen mogelijk, zoals een venstertijd voor leveranciers. Als slimme stad willen we in de toekomst niet achter de feiten aanhollen; daarom een leasing die alles up-to-date houdt,” legt Veerle Heeren, burgemeester, uit. De stad gaat een contract afsluiten voor een periode van 8 jaar. Het kostenplaatje wordt in totaal geraamd op 1.115.715 euro, wat neerkomt op een jaarlijkse afbetaling van 139.464 euro.