Het Overlegcomité heeft zich vandaag over nieuwe versoepelingen gebogen. Vanaf één oktober zullen de nieuwe maatregelen in voege treden.

– Het mondmasker wordt niet langer verplicht in de horeca en in winkels. Dat geldt voor zowel klanten als het personeel. Enkel in de binnenruimtes van het openbaar vervoer, de stations en luchthavens, in zorginstellingen en voor medische en niet-medische contactberoepen – zoals de kapper of de dokter – blijft het mondkapje verplicht voor iedereen boven de 12 jaar. “Op sommige plekken blijft het mondmasker nuttig”, aldus premier Alexander De Croo.

– Regio’s kunnen wel strenger optreden indien ze dat willen. Brussel en Wallonië zijn dat alvast van plan, Vlaanderen zal dat niet doen. Brussel houdt voorlopig vast aan de mondmaskerplicht in de sectoren waar ze momenteel van toepassing is, met name in de winkels. Begin volgende week zal Vlaanderen beslissen over eventuele toevoegingen aan de zogenaamde federale sokkel van maatregelen.

– Nachtclubs mogen op 1 oktober weer open, op voorwaarde dat ze gebruikmaken van de coronapas of het zogenaamde Covid Safe Ticket (CST). Ook de luchtkwaliteit en ventilatie moeten verzekerd zijn. Daarvoor komen er strengere protocollen. Danscafés zijn geen discotheken, daar moet je dus geen coronapas voorleggen.

– Voor evenementen met minder dan 500 bezoekers binnen zijn geen coronapas of mondmaskers meer nodig. Ook de sociale afstand moet daar niet meer bewaard worden. Tot nu lag die grens op 200 deelnemers. Bij evenementen met meer dan 500 personen binnen of 750 buiten is ofwel de coronapas ofwel het mondmasker vereist.

– Aan de reisregels verandert voorlopig niets. Ook de verscherpte controles daarop blijven.

– Omdat de vaccinatiegraad in Brussel veel te laag blijft, zal overheid daar extra initiatieven nemen: nog strengere controles op terugkerende reizigers, telewerk blijft de norm, de coronapas wordt er breder ingezet, er komen meer mogelijkheden om zich te laten vaccineren in bedrijven, scholen en in mobiele vaccinatiepunten.

-Ondanks de verdere versoepelingen blijven enkele maatregelen tegen het virus nog steeds gelden. Zo verandert er bijvoorbeeld niets aan de regels na besmetting. Isolatie en quarantaine blijven nodig indien je positief test op corona.

In de winkels en cafés mogen de mondmaskers vanaf 1 oktober dus voor het eerst in 447 dagen af. De regels rond telewerk en maxima voor tafelgezelschappen waren eerder al vervallen. Toch is de vrijheid van vóór corona nog niet helemaal terug. Deze regels blijven ook na 1 oktober gelden in Vlaanderen.

Isolatie na besmetting
Rond de ziekte zelf zijn er geen versoepelingen. Wie symptomen van het coronavirus heeft, moet zich laten testen en in quarantaine tot het resultaat van die test. Een positieve test leidt tot tien dagen verplichte isolatie.

Quarantaine na hoogrisicocontact
Wie nauw contact had met iemand die besmet is, moet zich laten testen en moet ook in quarantaine tot het testresultaat. Oók als je gevaccineerd bent. Na een negatieve test mag je wel weer uit quarantaine, maar moet je je wel nog een tweede keer laten testen op dag 7.

Mondmaskers blijven op verschillende plaatsen verplicht
Op de trein, bus en tram, in de luchthaven en bij de dokter, de kinesist en de kapper moet het mondmasker wel nog op. Ook op andere plaatsen “blijft het nuttig”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld).

Coronapas verplicht op grote evenementen
Ook op evenementen met meer dan 500 aanwezigen (binnen) of 750 (buiten) zijn mondmaskers nog verplicht. Tenzij de organisator bij binnenkomst controleert op de coronapas. Zo kunnen alleen gevaccineerde, negatief geteste en recent herstelde bezoekers binnen. Ook in dancings is de coronapas verplicht, óók als er minder dan 500 bezoekers binnen kunnen. Of de coronapas ook op andere plaatsen wordt ingevoerd, beslist de Vlaamse regering volgende week.

Formulier bij terugkeer van reis
Ook om de grens over te mogen, moet je nog altijd een geldig Covid-certificaat op zak hebben. Dat krijg je als je volledig gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld bent. Wie terugkeert uit het buitenland en langer dan twee dagen de grens over was, moet het Passagier Lokalisatie Formulier invullen.

Quarantaine na terugkeer van reis
Wie terugkeert uit een rode zone binnen de Europese Unie, of uit een zone buiten de Europese Unie, moet zich laten testen. Gevaccineerden mogen na een negatief testresultaat uit quarantaine, mensen zonder vaccinatie moeten 10 dagen in quarantaine. Wie uit een “heel hoog risicoland” buiten de Europese Unie komt, moet sowieso tien dagen in quarantaine en twee tests ondergaan. Maar momenteel staan er geen landen op die lijst.

Ventilatie
Fitnesscentra moeten de luchtkwaliteit meten en die duidelijk zichtbaar aan de bezoekers tonen. Er mogen minder dan 900 CO2-deeltjes per miljoen zuurstofdeeltjes gemeten worden – boven de 900 zijn maatregelen nodig en boven de 1.200 ppm moet het meteen dicht. Ook andere hallen en centra moeten een luchtkwaliteitsmeter installeren en een actieplan opstellen als die 900 overschreden wordt – ze krijgen daar tot 1 november de tijd voor.