Woensdag houden de vakbonden een actiedag voor meer koopkracht, tegen de dure energieprijzen en voor vrije loononderhandelingen. De staking zal in alle sectoren voelbaar zijn, maar het is verre van duidelijk hoe groot de omvang en de impact zullen zijn.

Het openbaar vervoer zal vanaf vanavond 22 uur ernstige hinder ondervinden. De NMBS heeft een alternatieve treindienst uitgewerkt. Voor wat Sint-Truiden betreft zullen vooral de piekuurtreinen niet rijden. De website/app realtime nmbs stelt je in staat op voorhand je planning te maken. De Lijn verwacht eveneens hinder en zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Ook hier zal de routeplanner de ritten tonen die wél rijden. Vermoed wordt dat voor Limburg 45 procent van de bussen niet uitrijden.

De Recycle-App is dan weer handig om te weten of je al dan niet het vuilnis mag buitenzetten.

Verder zullen er honderden stakersposten opgezet worden aan bedrijven. Bij B-Post wordt de voorrang gegeven aan aangetekende zendingen en pakjes. De brievenpost kan vertraging oplopen. Sommige postkantoren gaan morgen dicht.

De ziekenhuizen en woonzorgcentra zullen in een zondagsbezetting draaien maar alle dringende of basiszorg zal sowieso worden verstrekt. In het onderwijs zal de staking het meest voelbaar zijn in het GO!

Op Brussels Airport is meer dan de helft (55%) van de vluchten preventief geschrapt. Het gaat over iets meer dan 200 vluchten, goed voor zo’n 26.000 getroffen passagiers. De luchthavens van zowel Zaventem als Charleroi roepen reizigers op enkel met handbagage te reizen, aangezien er voor bepaalde operaties zoals de afhandeling of de screening minder personeel zal zijn.

Tekst en foto © Rudi De Cock