Corona doet zich weer in volle kracht gelden. Onze bisschoppen schrijven: “De kaart van ons land kleurt opnieuw donkerrood zowel in Brussel, Wallonië als Vlaanderen. De dagelijkse cijfers van besmettingen met het COVID-19 virus, van opnames in een ziekenhuis, van patiënten op Intensive Care en van overlijdens blijven stijgen. Dat is een bijzonder gevaarlijke situatie. Het baart grote zorgen voor onze samenleving in de komende maanden, met de winter voor de deur.”
De Vlaamse overheid heeft beslist dat er voortaan maximaal 40 personen bij religieuze ceremonies, begrafenissen en huwelijken aanwezig mogen zijn en dit vanaf woensdag 28 oktober middernacht. Dit is inclusief voorganger, koster, lector, organist, stewards etc. en betekent dus dat lang niet alle gelovigen de vieringen zullen kunnen bijwonen. We kunnen slechts een zeer beperkt aantal toelaten en moeten de maximale grens strikt handhaven. Het kan dus zeker een verantwoorde keuze zijn om in deze omstandigheden niet naar de viering te komen. De overheid ons vraagt om binnen te blijven en fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden. Op die manier kunnen we met zijn allen ons steentje bijdragen in de strijd tegen het virus.
Beperkt tot 40
Om een en ander toch zo goed mogelijk te organiseren, zal er voor het beperkte aantal beschikbare plaatsen gereserveerd moeten worden. Dat kan elke vrijdag vanaf 9.30 uur op onze website www.trudofederatie.be en tot 11.30 uur kan men ook telefonisch reserveren op het nummer van de dekenij 011/68 23 37.
Elke zondag voorzien we om 10.30 uur een rechtstreekse uitzending van de eucharistie vanuit de dekenale Onze-Lieve-Vrouwekerk op de Grote Markt op onze website www.trudofederatie.be Een viering mee beleven via het internet is geen ideale situatie, maar het kan toch ook een zekere vorm van verbondenheid scheppen.
Tevens wijzen we op de mogelijkheid om op een weekdag deel te nemen aan de eucharistie: van maandag tot en met vrijdag om 7.30 uur in de kapel van de Clarissen, om 8.00 uur in de basiliek van Kortenbos en vanaf 3 november om 18.00 uur in de Sint-Gangulfuskerk. Let wel: de viering ter ere van de heilige Rita op donderdag om 9.00 uur in Nieuw Sint-Truiden is opgeschort.
Allerheiligen, anders dan normaal
Op Allerheiligen namiddag (zondag 1 november) zullen de kerken die aan een kerkhof liggen zoals gepland open zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Families kunnen er het gedachteniskruisje van de uitvaart afhalen. Ook wie niet in de kerk een uitvaart had, kan er voor zijn of haar overledene een kaars ontvangen. Voor de centrumparochies (Sint-Pieter, Sint-Marten, Sint-Augustinus, Onze-Lieve-Vrouw en Schurhoven) is de herdenking aan de kerk van Schurhoven en op het kerkhof aldaar. Om 15.00 uur is er een zegening van de graven. Respecteer daarbij de coronamaatregelen (mondkapje, handen ontsmetten, afstand houden).
De kerken die tot nu toe overdag open waren, zullen – tot er een tegenbericht komt – open blijven.
Zoals in het nummer van Kerk&Leven van 28 oktober te lezen is, zouden we normaal gezien in onze pastorale eenheid vanaf het weekend na Allerheiligen in een aantal kerken opnieuw opstarten met vieringen. We zouden dit graag zo gedaan hebben maar gezien de evoluties van de cijfers van besmettingen en ziekenhuisopnames moeten we dit uitstellen totdat de situatie weer beter is. We houden u op de hoogte.