Nieuws in ‘t kort – maandag 3 juli 2023

 

WEERSVERWACHTING voor HASPENGOUW –

Vandaag wisselen bewolking (met kans op enkele lokale buitjes) en zon elkaar af. De wind is ook wat van de partij en het kwik gaat naar 23 graden.

NIEUWS –

Vanaf vandaag is er in Limburg één grote woonmaatschappij: Wonen in Limburg, kortweg WIL. 19 verschillende huisvestigingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren, ook die van Sint-Truiden, gaan op in WIL. De maatschappij zal alle 24.000 sociale woningen in de 42 Limburgse gemeenten beheren. Of door de samensmelting de lange wachtlijst en nood aan betaalbare woningen opgelost zal raken valt nog af te wachten.

In aanloop naar de reguliere competitie gingen de Kanaries zaterdagavond voetballen in ’t Kuipje in Westerlo. De Kempenaren wisten telkens op voorsprong te komen maar uiteindelijk werd het een fair gelijkspel: 2-2.

Sporting Aalst keert terug naar de competitie in Vierde Provinciale. De club uit het Truiense dorp Aalst zat het afgelopen seizoen aan de grond door te weinig spelers. Trainer Guy Flossy en dertien spelers hebben de overstap gemaakt van Amandina VC Schakkebroek uit Herk-de-Stad naar Sporting Aalst na een conflict.

In Tongeren is gisteren de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten van start gegaan, met een processie door het centrum. De ommegang lokte ongeveer 65.000 toeschouwers. De feesten duren nog tot en met aanstaande zondag.

Gisteren opende het lokaal bestuur Sint-Truiden een gloednieuw speeltuintje aan ontmoetingscentrum den Andries in Runkelen.

 

LOKALE ACTIVITEITEN

Het LAGO-Bloesembad voorziet extra zomeractiviteiten. Zo ligt de uitdaging van het hindernissenparcours in de zwemvijver op de jongeren te wachten. Verder is er de ruimtereis, de onderwaterwerelden en de roetsj van de buikschuifglijbaan. Wie het wat rustig aan wil doen kan genieten op de ligweide met ligzetels. Het WaiWai kampje leert de kleintjes wennen aan het water en leert hen ook zwemmen. Meer info via lago.be/sint-truiden

 

In Sint-Truiden organiseert museum De Minderen op 5 juli een workshop onder de titel ‘Een huisje van karton’. Haal de beste Bob de Bouwer in jezelf en je (klein)kinderen naar boven en bouw een opvouwbaar huisje in karton. Met alles erop en eraan: een pannendak, leuke raampjes en kleine meubeltjes. Praktisch: voor kinderen van 4 tot 12 jaar, van 14u tot 16u. Kostprijs: € 5,00 per kind. Begeleidende volwassenen mogen gratis mee. Inschrijven via info@demindere.be

 

In het Gallo-Romeins Museum in Tongeren kunnen kinderen voelen hoe neanderthalers, de eerste boeren, Kelten en Gallo-Romeinen leefden. Het museum stippelde een parcours uit met opdrachten in de verschillende museumzalen. Jonge bezoekers mogen voelen aan replica’s van dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Ze kunnen ook echt de warmte van pels voelen en ervaren hoe lastig het was om een Romeinse toga of maliënkolder te dragen. De voeltocht is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar, ze loopt van 1 juli tot en met 31 augustus in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren.