Stadsgenoot en Truienaar Ivo Breesch trekt er al eens graag op uit. En dat hoeft niet ver weg te zijn. De bijenhal op het Provinciaal Domein Nieuwenhoven vertelt een heel verhaal. Dat deelde Ivo graag op zijn Facebookpagina.
“Zondag kregen we een rondleiding en een boeiende uiteenzetting over het leven van de honingbij en de honingproductie”, vertelt Ivo. “Onze gids was imker Jan Vandevelde uit Donk die ons verbaasde met allerhande info. In Limburg zijn twee bijenhallen (Nieuwenhoven/Sint-Truiden en Lietenberg/Zutendaal) die eveneens officieel bevruchtingsstation zijn en waar imkers hun koninginnen laten bevruchten. Imkers kunnen er terecht voor advies. Er worden lessen gegeven aan jonge imkers die er materiaal zoals honingslingeraars mogen gebruiken.”
Bijenkasten
Onder een afdak staan 13 bijenkasten opgesteld. Een grote kast kan tot 60.000 bijen bevatten. “We zagen twee ‘vangkooitjes’ hangen waarin af en toe een ‘hoornaar’ gevangen wordt. Die roofinsecten kunnen grote schade toebrengen aan een bijenvolk. Daarvan is de beruchte ‘Aziatische hoornaar’ veel schadelijker dan de Europese. Binnen kregen we een uiteenzetting over het leven van de honingbij. Zo blijkt dat in een werkbij die in ’t voorjaar werd geboren, slechts 6 weken leeft. Haar soortgenoten die in het najaar worden geboren, de ‘winterbijen’ leven tot 6 maanden. De reden is dat die nauwelijks of niet meer uitvliegen, dus niet meer hoeven te werken en daardoor langer leven.”
Ten slotte raadde de spreker aan om enkel honing te kopen bij plaatselijke imkers. Uit onderzoek is immers gebleken dat de ingevoerde niet-Europese honing dikwijls op erg commerciële basis geproduceerd wordt waarbij de bijen o.a. vooral suikerwater krijgen voorgeschoteld. Hierdoor lijkt die ‘honing’ eerder op suikerstroop.
Foto’s © Ivo Breesch