Sint-Truiden zal de komende 3 jaar haar openbaar verlichtingspark volledig omschakelen naar Led-verlichtings. Om dat mogelijk te maken, tekende de stad een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Op 17 juli 2022 was de omschakeling naar Led op alle gemeentewegen van Sint-Truiden een feit.

In 2010 werd de eerste generatie leds geplaatst in Sint-Truiden. Bevingen-Centrum werd via een pilootproject van Infrax als eerste volledig ‘verled. Ondertussen is de ledtechnologie geëvolueerd. Sinds oktober 2015 plaatst Fluvius uitsluitend ledverlichtingstoestellen die aanzienlijk minder verbruiken en langer meegaan dan klassieke lampen. Samen met de lokale besturen wil Fluvius  alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44 000 ton aan CO². Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.

Versnelde ombouw in Sint-Truiden

“Via de versnelde ombouw mikken we vooral op een forse daling van ons energieverbruik, energiekosten en CO²-uitstoot”, verduidelijkt waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). “Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden. Vandaag beheert Fluvius 1 200 000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten. Zij staan klaar met hun flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark kunnen moderniseren tegen 2030. De stad wou deze kans niet laten liggen en besliste om te investeren in een versnelde uitrol van de volledige verledding van haar verlichtingspark.”

In Sint-Truiden staan nu 7.615 verlichtingstoestellen opgesteld, die in 2019 samen 2.590.149 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO²-uitstoot van 600.915 kg. Dankzij de snelle ledombouw is het energieverbruik sterk gedaald tot 1.742.600 kilowattuur en de CO²-uitstoot tot 404.283 kg. Dat het goed vooruit gaat mag blijken uit het feit dat op 17 juli alle wegarmaturen op de gemeentewegen van Sint-Truiden volledig omgebouwd werden en dat eind augustus de strookverlichting aan de zebrapaden volledig verled zal zijn.

“Samen met Fluvius zal de stad nu de volgende stap zetten om het lichtpark nog doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Door te kiezen voor een masterplan met gedetailleerde investeringsplannen, maakt de stad werk van de verdere transitie naar een duurzame, energiezuinige, slimme openbare verlichting op maat van de burger”, besluit Kempeneers.

In beeld – Steden en zelfs schepen schakelen wereldwijd om naar LED. Ook Sint-Truiden stapt mee in het verhaal. Foto – ©Lukas Hartmann