“De coronasituatie in ons land is gestabiliseerd. We zijn vandaag één van de EU-landen waar het aantal besmettingen het laagst is. Dat is het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Als we ons allemaal samen ergens achter zetten, dan zijn we tot ongelooflijk veel in staat”. Zo opende premier Alexander Decroo de persconferentie deze avond.  

“Dat wil wel niet zeggen dat het gevaar geweken is. We hebben de laatste dagen heel veel alarmerende zaken gezien. Er gaan verschillende mutanten rond. En die zijn een stuk besmettelijker. Zo kunnen we die zeer gunstige situatie verliezen. We moeten een aantal dammen opbouwen om die goede situatie te behouden. De eerste dam zijn de bestaande maatregelen”, zei De Croo nog

Geen toeristische en recreatieve reizen

Hij benadrukte het belang van telewerk nog eens. “Meer dan ooit belangrijk. De tweede dam is een dam tegen de import van het virus. Het Overlegcomité heeft beslist dat vanaf 27 januari er een tijdelijk verbod komt op reizen met recreatief en toeristisch karakter. Dat geldt tot 1 maart. En dat geldt voor reizen vanuit en naar ons land. Enkel essentiële reizen zijn toegelaten. Enkel voor dwingende redenen, co-ouderschap, studie, medische redenen,… is het wel toegestaan. We bouwen geen muur rond ons land. We blijven bereikbaar”, zegde De Croo. “We hebben gezien dat als we reizen, dat het virus meereist. We hebben ook gezien dat er meer varianten bij zitten. Wij reist zal een verklaring op eer moeten hebben om aan te tonen dat het een essentiële reis is.”

Vanaf maandag zullen alle reizigers uit VK, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika een tien dagen quarantaine moeten respecteren met een test op dag 1 en dag 7. Wie niet in België woont, zal een dubbele test moeten kunnen voorleggen. Eén bij vertrek en één bij aankomst.

Niet-medische contactberoepen
Een tweede belangrijk thema waren de niet-medische contactberoepen. In de huidige stand van de epidemie is het niet mogelijk om heropstart toe te laten, zei De Croo. Daarom werd er beslist dat een opening ten vroegste mogelijk zal zijn op 13 februari. Maar enkel als de epidemiologische situatie verbeterd is. Er zal een herevaluatie komen op 5 februari. Ook zullen de veiligheidsregels strenger worden.

Steunpakketten blijven
Premier De Croo verduidelijkte ook dat hij weet dat er nog heel wat mensen zijn die momenteel hun activiteiten niet mogen opstarten, de horeca bijvoorbeeld. Hij zei dat de huidige maatregelen genomen worden zodat zij ook beter perspectief kunnen krijgen.

Hij zei ook dat de steunpakketten verlengd zullen worden. Dat ook voor de reissector.

“Mijn laatste woord is voor de jongeren. We beseffen zeer goed dat zij een zeer grote inspanning leveren. Het is een periode geweest waarin we het beu zijn. We hebben er allemaal genoeg van. Dat is perfect normaal. Iedereen is op een bepaald moment coronamoe. Maar als je het moeilijk hebt, spreek er dan over. Iedereen van ons zou dat moeten doen. Ik doe dat ook. De momenten dat ik twijfels heb, aarzel ik ook niet om er met andere mensen over te spreken.”

“We hebben nog werk in eigen land. We zullen winnen van dit virus. We zullen de vrijheid terugwinnen. Dat met een strategie waarin drie slagen moeten geslagen worden: testen, isoleren, vaccineren”, zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) nog. En hij voorspelde dat de vaccinatie een hobbelig parcours zou worden.