De voorzitters en vertegenwoordigers van alle clubs en van de Pro League zijn vandaag bijeengekomen om het COVID-19-reglement te bespreken en beslissingen te nemen naar aanleiding van een significante stijging van het aantal coronagevallen binnen de JPL-teams.

De hervatting van de competitie (speeldag 22) zal niet worden uitgesteld. Individuele wedstrijden kunnen echter worden uitgesteld indien:

  • 7 spelers (die minimum 30% van de gespeelde minuten hebben gespeeld in het seizoen 2021-2022) besmet zijn met COVID-19
  • of 2 keepers (inclusief de hoofdkeeper) besmet zijn met COVID-19
  • Het verzoek dient 72 uur voor de aftrap ingediend te worden

De spelers worden donderdag getest met het oog op de wedstrijd tegen Club Brugge van zaterdag 15 januari.

Hiermee komt er een einde aan de soap, ingezet door Waregem en Gent om de twee volgende matchen uit te stellen “wegens corona”, hierin gevolgd door onder andere STVV. Maar binnen de Pro League was er geen meerderheid te vinden voor dit uitstel, zeker niet toen het voorstel ter tafel lag om de inhaalmatchen dan te spelen op … een dinsdagnamiddag! Ondertussen werden (nog maar eens) de regels om een match uit te stellen wegens corona op papier gezet. Enkel rijst de vraag of deze regels standhouden wanneer één van de groten vindt dat deze regels niet deugen zoals Antwerp vorige maand, en de Pro League daaraan toegaf door de match tegen Kortrijk uit te stellen. Kortrijk overweegt trouwens juridische stappen, onder meer een procedure bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Het stelt dat de Pro League en de bond de eigen reglementen niet hebben gevolgd. In tegenstelling tot vorig seizoen was er immers geen regel die zegt dat ploegen een wedstrijd kunnen laten uitstellen vanwege positieve coronagevallen. Kortrijk wil een forfaitzege.