Vrijdag beslist het Nationaal Veiligheidscomité hoe België stap voor stap de lockdown opheft. Het eerste rapport van de GEES-werkgroep is uitgelekt. Voor alle duidelijkheid, dit is een uitgelekt voorstel en is echter nog niet van kracht. Daarvoor is het wachten op de beslissingen van de ministers. De wetenschappers waren wel “not amused” met het uitlekken ervan.

Volgens een uitgelekt dossier van de experts van de GEES, kunnen enkele niet-essentiële economische activiteiten heropgestart worden.

Voor Sint-Truiden betekent dit het heropstarten van de bouw, groothandels in Sint-Truiden, de maakindustrie, de transportsector behalve de luchtvaart en technische of administratieve ondersteuningsdiensten vanaf 4 mei. Denken we maar aan garages voor herstellingen, fietswinkels, onlinewinkels om bestellingen op te halen, de bouwsector en dit met in achtneming van de 1,5 m afstand of mondmaskers. Dit zou al kunnen vanaf 4 mei.

Op sociaal vlak zou er ook meer ademruimte komen. Je zou terug gedurende 1 avond met dichte vrienden of familie met maximum bezetting van 10 personen mogen samenkomen iedere week. Het moet blijven met deze groep om verspreiding te voorkomen. Op deze wijze wordt bij uitbraak van besmetting beperkt tot kleine groepjes en is dit behandelbaar. Sporten met 2 zou ook in de lift zitten. Je kunt dus terug gaan tennissen of badmintonnen. Speeltuinen en parken gaan ook terug open.

Scholen zouden iets later opengaan (vanaf 15 mei), eerst de lagere school maar gefaseerd per doelgroep en schooljaar om veilig te kunnen werken. Volledige of halve dagen of via afstandsleren. Daarna kunnen andere scholen en afdelingen volgen.  Scholen mogen zelf bepalen op welke wijze en wanneer ze eventueel kunnen aanvatten om het legsgeven zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Boetieks zullen hierna volgen. De Truiense Horeca en de cultuursector zullen nog even moeten wachten totdat er een zekerheid is dat er geen opflakkering is van het coronavirus en dit alles mits respect voor hygiëne en 1,5 m afstand.
Telewerken blijft echter de norm waar mogelijk.

Dit is een uitgelekt voorstel en is echter nog niet van kracht.