Op donderdag 7 oktober 2021 doet de stad Sint-Truiden mee met de nationale BE-Alert test. Samen met het Nationaal Crisiscentrum zullen er via diverse kanalen een aantal testberichten uitgestuurd worden. Zo kan er nagegaan worden wat de performantie en de snelheid is van BE-Alert tijdens piekmomenten. Verder is het ook aanleiding tot een campagne om mensen op te roepen op zich te registreren op BE-Alert.

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid, het lokaal bestuur, bewoners of mensen aanwezig in een bepaalde zone kan verwittigen in een noodsituatie. 4097 Truienaars zijn op dit moment geregistreerd op BE-Alert*. Dankzij BE-Alert ontvangen zij rechtstreeks informatie via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail. Een burgemeester, gouverneur of minister activeert Be-Alert, om een bericht uit te sturen naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft.  Zo kunnen inwoners op een snelle manier de nodige aanbevelingen krijgen, bv. ramen en deuren te sluiten bij een brand.

“BE-Alert is een fantastisch middel om veel mensen te waarschuwen in een noodsituatie. We hopen dat we het nooit nodig hebben, maar staan klaar als er zich een noodsituatie voordoet. Daarom zetten we in op training en testmomenten zoals deze. Een crisissituatie doet zich altijd voor op onverwachte momenten. Elke minuut kan een verschil maken. Dankzij oefening kan je op zo’n momenten doortastend handelen. De veiligheidscel van de stad Sint-Truiden werkt daarom mee aan het nationaal testmoment. Daarnaast roep ik alle Truienaren op om zich te registreren op BE-Alert via www.be-alert.be”, aldus burgemeester Veerle Heeren.