U had het al wat vermoed, maar door de corona-crisis hadden de organisatoren van de Sint-Leonardusprocessie in Zoutleeuw geen andere keuze dan de vermaarde ommegang voor de tweede keer op rij niet te laten uitgaan.   Het is al geleden sinds de tweede wereldoorlog dat zo’n breuk met de traditie, die in 1274 begon, zich opdrong.

Uiteraard willen we de herdenking van onze geliefde patroonheilige niet zomaar laten voorbijgaan. Gezien het fysiek bijwonen van de eucharistievieringen ook aan grote beperkingen is onderworpen (o.m. max.15 personen – kinderen tot en met 12 jaar en de bedienaar van de eredienst niet meegeteld – mag tegelijkertijd aanwezig zijn) wordt een beroep gedaan op de mogelijkheden van het digitale tijdperk. Op het Hoogfeest van Pinksteren (23 mei) én op Pinkstermaandag zullen de misvieringen vanuit de Sint-Leonarduskerk. telkens om 10 uur te zien zijn via de kanalen van Eclips-TV.

U kan de uitzendingen volgen via digitale televisie via Telenet  op kanaal 51 of via Proximus op kanaal 90

“We hopen dat u samen met ons meeviert om zo de devotie van onze patroonheilige levend te houden.  Bij leven en welzijn, zullen we alles in het werk stellen om onze processie volgend jaar opnieuw door de straten te laten trekken en hopen van harte om u dan opnieuw te mogen begroeten. Belangrijk om weten.  Beide Tv-uitzendingen worden op zaterdag opgenomen, zonder publiek om dan op de respectievelijke momenten te worden uitgezonden. Op zondag- en maandagmorgen van het pinksterweekend heeft er geen eucharistieviering plaats.  Toch willen we in de St.-Leonarduskerk volgende eucharistievieringen aanbieden voor publiek als ‘bedevaartsmissen’ ter ere van onze patroonheilige”, aldus pastoor Johny Van Rompuy.

Zondag  23 mei, Pinksteren bedevaartsmis om 15 uur en maandag 24 mei, Pinkstermaandag bedevaartsmis om 15 uur

Tijdens het octaaf van St.-Leonardus zal in de week van dinsdag 25 mei tem. maandag 31 mei eveneens eucharistie gevierd worden om 15 uur. Deze bedevaartsmissen vervangen de vroegere octaafmissen van 8 uur.