Door de coronamaatregelen is er dit jaar helaas geen 76ste Verloure Moondagstoet. De Orde van de Commeduur en de carnavalsverenigingen uit Sint-Truiden blijven echter niet bij de pakken zitten. Zij lanceren een knotsgek online carnavalsweekend die je van bij je thuis kan beleven en zelf kan mee-maken. Alaaaf van in òòs kot!

 Carnaval is een jaarlijkse traditie in Sint-Truiden. Gezien de huidige epidemiologische toestand zijn dergelijke activiteiten helaas niet mogelijk. Daar hebben de Orde van de Commeduur en de carnavalsverenigingen van Sint-Truiden iets op gevonden: een online feestweekend.

Fantastisch online feestweekend
“De Orde van de Commeduur en de carnavalsverenigingen hebben een fantastisch online feestprogramma uitgewerkt voor elke leeftijd. Je zal ook een heel weekend lang de carnavalssfeer in Sint-Truiden voelen en zelf kunnen mee-maken”, zegt burgemeester Veerle Heeren.

Op vrijdag 12 februari zet Sint-Truiden om 19u33 het digitale feestweekend in met een gebedsviering in het plat Sintruins vanuit de OLV-kerk op de Grote Markt. Weliswaar niet in een bomvolle kerk, de hele viering is online te volgen via de Facebookpagina van de Trudofederatie. Op zaterdag 13 februari kan je helemaal uit de bol gaan tijdens het ‘Faat Verklieëd Bal’. Vanaf 20u11 zal er van op de middenstip van Stayen een 4-uur durende DJ-set worden gehouden om iedereen thuis in plezantste carnavalsfeer te brengen. Ook de jongste Truienaars en carnavalisten worden niet vergeten. Zij kunnen op zondag 14 februari vanaf 14u11 uit de bol gaan op een 2-uur durende knotsgekke carnavalsuitzending van PartyPlan. Zowel de uitzending op zaterdag als die op zondag zijn te volgen via de website van Trudo.FM.

Grootse live show op maandag 15 februari
“Ondanks de afwezigheid van de traditionele carnavalstoet, wordt maandag 15 februari opnieuw een absoluut hoogtepunt. Een 11-uur durende live carnavalsradioshow voor en door Truiense carnavalisten met muziek en presentatie van hier. Ook deze show zal worden uitgezonden vanop Stayen en is live te volgen via de website en radiofrequentie van Trudo.FM,” vult Opper van de Orde van de Commenduur Jo Sneyers aan.

Steun voor carnavalsverenigingen
“In normale omstandigheden voorziet de stad Sint-Truiden een vergoeding van 250 euro voor elke Truiense carnavalsvereniging die deelneemt aan de Verloren Maandagstoet. Dit jaar wordt dat bedrag verhoogd met 50% uit het coronabudget. Elke carnavalsvereniging van Sint-Truiden zal 375 euro ontvangen. Ik ben blij dat we deze steun voor de carnavalsverenigingen hebben kunnen realiseren zodat carnaval ook in de toekomst haar plaats binnen het Truiense culturele leven kan behouden,” vertelt een fiere schepen van Carnaval Hilde Vautmans. “Carnaval is een bijzondere feestelijkheid en dankzij dit event houden we vast aan onze traditie. Met dit fantastisch online programma kan iedereen zich voluit amuseren in zijn eigen kot.”

Carnavalssfeer in de binnenstad
De carnavalsfeer zal je ook in het stadscentrum kunnen beleven. Veertien carnavalscafés worden kleurrijk beschilderd in carnavalsthema, de carnavalsvlaggen wapperen weer fier in de binnenstad en in de winkelstraten klinkt het hele weekend lang lokale carnavalsmuziek.

“Tot slot roepen we iedereen op om zijn zaak of huis feestelijk te versieren en zelf carnaval mee te maken. Op die manier houden we de carnavalstraditie ook dit jaar in eer! Alaaf!” besluit schepen van Carnaval Hilde Vautmans.

Het volledige carnavalsprogramma is terug te vinden op de website van de Raad van Elf, www.raadvanelf.be. Je kan deelnemen aan de online activiteiten via de Facebookpagina van de raad via https://www.facebook.com/raadvanelf en via Trudo FM.

De Orde van de Commeduur heeft ook een kleurplaat gemaakt voor de jongste carnavalisten. Je ingekleurde tekening kan je vanaf woensdag inruilen voor een leuke carnavalsbutton, ter herinnering aan het carnaval van 2021 bij de dienst Toerisme. De kleurplaat is beschikbaar via: www.raadvanelf.be/kleurplaat

Ook het wapenschild van de stad is tot leven gekomen. Yordi Ringoir ontwierp de carnavalsaffiche van 2021. Ze toont enerzijds de realiteit van de coronacrisis, anderzijds de carnavalsgek die in ieder van ons leeft. De affiche kan vanaf woensdag gratis worden afgehaald bij de dienst Toerisme.