Afgelopen zaterdag maakten de Sint en zijn pieten hun intrede in ons land. De kinderen konden dat voor een keer enkel via de televisie of online volgen.

“Ik heb vandaag een belangrijke boodschap en kan alle kinderen geruststellen”, klinkt het bij Van Gucht. “Sinterklaas zal ook in deze tijden cadeautjes aan huis kunnen brengen. De goedheilige man krijgt een uitzondering op de avondklok en de quarantaineregels van onze ministers. Maar ook de Sint en zijn pieten zullen voorzichtig moeten zijn: ze zullen afstand houden, een mondmasker dragen, en hun handen vaak wassen.”

Het is ook de gewoonte dat de kindjes, toch zij die braaf geweest zijn, bij opa’s en oma’s (en in nieuw samengestelde gezinnen kan at wel wat schelen in aantal) cadeautjes mogen gaan halen die de Sint gebracht heeft. En bij peter en meter, en Nonke Jos en Tante Loeke, maar dat vindt Steven Van Gucht een heel slecht idee.

Hij vroeg ook extra voorzichtigheid als de Sint bij oma en opa of peter of meter langskomt. “We begrijpen dat zij hun oogappels de afgelopen maanden erg hebben gemist en hen een plezier willen doen met een cadeau van de Sint. Belangrijk is dat dit veilig gebeurt, bijvoorbeeld door de Sint te vragen de cadeautjes rechtstreeks bij kinderen thuis te brengen. Als je hen toch zelf de cadeaus wil geven, doe het dan buiten, draag een mondmasker en respecteer een veilige afstand van 1,5 meter.”