t Neigemènneke is stichend lid van Veldeke Truierland en is de grote motor achter het dialect dat in heel wat gemeenten gesproken wordt.
Het Truierland is het gebied dat grotendeels overeenkomst met de gemeenten Herk-de-Stad,  Nieuwerkerken,  Rummen,  Geetbets,  Halle-Booienhoven,  Sint-Truiden,  Gingelom,  Wezeren,   Walshoutem  tot Walsbets. Ben je geïnteresseerd of actief aan de gang met dialect in jouw gemeente en als die behoort tot het Truierland, schrijf hen dan een berichtje.

’t Neigemènneke, dialectgroep uit Sint-Truiden nam contact op met  VBL (Veldeke Bels(j) Limburg) omdat het gebied waar onze moedertaal gesproken wordt, het Truierland,  een witte vlek was en zelfs de enige in Limburg was binnen deze organisatie. Het dialect voert op vele plaatsen een strijd op leven en dood, als gevolg van de aanslag op onze taal in de jaren 60 van de vorige eeuw, met het door de strot duwen van het A.B.N. “Beschaafd” worden heette dat toen en daarmee werd het kind met het badwater weggegooid! Als je een strijd wilt voeren zorg je er best voor dat je de krachten bundelt en kies je best goede vrienden die met dezelfde problemen geconfronteerd worden en die vooral hetzelfde doel nastreven.
image-6874797
image-4843393

Meer weten ? Kijk op deze website of wepsaait in het Truierlands.

Met dank aan André Pictoel.