Het bedrijf Tenneco van Sint-Truiden vraagt aan de Provincie voor de vierde keer op rij een bijstelling van de oorspronkelijk opgelegde lozingsnorm voor PFOS, deze keer naar 0,5 µg/l. Er is immers bijkomende vervuiling vastgesteld. Op 25 april 2023 zou het dan uiteindelijk aan de voorgeschreven norm kunnen voldoen. De Truiense partijen Groen en PVDA reageren scherp. “Dit toont nog maar eens aan dat het bestuur de vervuilingen niet ernstig heeft genomen en nog steeds niet neemt”, reageert Groen-fractieleider Peter van Dam. “We hebben geen bezwaar ingediend omdat we de tewerkstelling niet in gevaar willen brengen. Maar dat de stad niet communiceert met de bewoners vinden we onaanvaardbaar”, zegt Lizzy Vandenrijt van PVDA Sint-Truiden.

In de aanvraag legt het bedrijf Tenneco uit waarom het opnieuw uitstel vraagt. “Er blijken bijkomende niet-geïdentificeerde bronnen aan PFAS aanwezig te zijn. Die moeten nog geïdentificeerd te worden zodat ze kunnen worden aangepakt. Er wordt een uitgebreid onderzoek verricht. Het is de bedoeling om alle PFAS-stoffen eruit te krijgen. Maar er is momenteel geen PFAS vrij-alternatief als nevelonderdrukker voor het chromeren van onderdelen. Om de stoffen zoveel mogelijk uit het afvalwater te halen, gebruiken we nu aktiefkoolbehandelingen. We willen de totale som van alle PFAS-stoffen naar 0,5 microgram terugdringen.”

Communicatie

“Wij hebben als partij geen bezwaar ingediend, omdat we niet willen dat er daardoor jobs verloren”, reageert Lizzy Vandenrijt (PVDA) die op Terbiest vlakbij Tenneco woont. “Maar het is onbegrijpelijk dat er door de stad niets wordt gedaan op het vlak van communicatie. Ik heb meerdere keren gevraagd wat de plannen zijn en wat zij als stad er aan gaan doen. Tot op heden geen antwoord op geen enkele vraag. En dat is toch wel jammer, want als buurtbewoner hoor je ook graag van de stad wat hun plannen zijn om er zelf iets aan te doen.”

Gemeenteraadslid Peter van Dam (Groen) bevestigt de kritiek en vult aan: “Het is inderdaad spijtig dat de stad hierover niet communiceert. De bevolking moet weten wat wel en niet mag qua eten van groenten en fruit uit eigen tuin. En hoe zit het met de eieren van eigen kippen? Het blijkt dat er nog steeds PFOS in de leidingen zit, zelfs al is Tenneco in 2014  gestopt met het gebruik. Dan kan je je voorstellen hoe dat ook op ons en ons milieu reageert. De verschillende PFAS vervuilingen blijven lang hangen en zijn soms onmogelijk te verwijderen. Het is zeer spijtig dat de stad de verschillende meldingen van vervuilingen in het verleden niet serieus nam en dat OVAM pas is gaan onderzoeken omdat wij met Groen zoveel van ons oren hebben gemaakt rond het stort van Melveren. Dat heeft de afgevaardigde van OVAM zelf gezegd op een raadscommissie.”

Of en wanneer het stadsbestuur van Sint-Truiden gaat communiceren over de zaak is niet bekend.