Uitspraak mondmaskerplicht Sint-Truiden op 1 september 2020

Algemeen
1

Truienaar Alexander Gilen wou geen boete betalen omdat hij op de Grote Markt van Sint-Truiden geen mondmasker droeg.  Hij vindt de maatregel buiten proportie en vecht de maatregel via de rechtbank aan. Hij sleepte het stadsbestuur voor de rechter en eist de onmiddellijke intrekking van de mondmaskerplicht. Zoniet vraagt hij een dwangsom van 50.000 euro per kalenderdag.

Truienaar Alexander Gilen werd door een politieagent staande gehouden op de Grote Markt van Sint-Truiden en kreeg een boete omdat hij geen mondmasker droeg. Hierdoor eiste hij via een procedure in kortgeding de onmiddellijke intrekking van deze maatregel. Hij eiste daarbij een dwangsom van 50.000 euro per kalenderdag tot de maatregel wordt stopgezet.

Burgemeester Veerle Heeren had beslist dat vanaf zaterdag 25 juli het dragen van een mondmasker verplicht is op het openbaar domein binnen de stadsvesten. De kans op besmetting in dit gedeelte van de stad is hoger vanwege de grotere concentratie van het aantal mensen. Iedere gemeente kan extra maatregelen opleggen.

Alexander Gilen gaat er van uit dat het verplicht dragen van een mondmasker op het openbaar domein binnen de stadsvesten verder gaat dan de maatregelen die nationaal van kracht zijn voor de volksgezondheid en dat de maatregelen van de burgemeester hierdoor onze burgerlijke vrijheden op deze manier beperkt.

De rechter heeft echter de zaak uitgesteld naar 1 september 2020 omwille van het enorme belang van de zaak. Of het nu gaat om het niet dragen van het masker en de burgerlijke vrijheid of dat de gezondheid boven alles primeert door het dragen van een mondmasker en waarbij je toch vrij mag bewegen in het stadsgedeelte… We zullen de uitspraak moeten afwachten.

1 reactie

Deel jouw reactie met de bezoekers van Truiensnieuws.be

Algemeen
Handenwasshow maakt van handen wassen … kinderspel

Over mondkapjes bestaat er discussie, de bubbels worden steeds breder geïnterpreteerd en anderhalve meter wordt me de dag kleiner. Maar er zijn dingen die blijven en niet ter discussie staan: de hygiënische maatregelen zoals handenwassen, ontsmetten, geen handen geven en het knuffelen zoveel mogelijk achterwege laten. Maar hoe overtuig je …

Algemeen
Zwaar vervoer gecontroleerd.

Op 11 september 2020 organiseerde de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken in samenwerking met de wegeninspecteurs ADR (vervoer van gevaarlijke goederen) van het Agentschap Wegen en Verkeer een controleactie op zwaar vervoer. Er werden verschillende vrachtauto’s gecontroleerd: 3 OI’s overschrijving maximale rijtijd en niet respecteren van de rusttijden …

Algemeen
Er kwamen gisteren 969 besmettingen bij!

Tussen 2 september en 8 september is het gemiddelde aantal coronabesmettingen gestegen naar 588. Dat is een stijging met 29 procent tegenover de week voordien. Dat blijkt deze morgen uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. Voor de zevende dag op rij toont het gemiddelde aantal …

%d bloggers liken dit: